:

Szerző: Hlács Ferenc

2020. július 24. 08:55

Több tucat ismert személyiség Twitter üzenetei szivárogtak ki

A múlt heti támadásban 36 fiók privát üzenetei és egyéb adatai is kiszivárogtak.

Újabb részletek derültek ki a Twittert ért múlt heti támadás kapcsán, a közösségi oldal szerint az elkövetők összesen 36 ismert, nagy követőbázissal rendelkező felhasználó privát üzeneteihez fértek hozzá, köztük egy holland képviselőéhez is.

A múlt heti támadás összesen 130 fiókot érintett, köztük politikusok és hírességek profiljait. A 130 fiókból 45-höz tudtak sikeresen hozzáférni a támadók, ezek követőtáboraitól pedig az egyébként hiteles profilokkal posztolva kriptopénzt próbáltak kicsalni. A Twitter néhány óra alatt tudta lezárni az érintett fiókokat, ekkorra azonban a hiszékenyebb követőktől a támadók összesen mintegy 120 ezer dollárnak megfelelő összeget gyűjtöttek be. Az ügyben a vizsgálat jelenleg is zajlik, jó eséllyel a vállalat munkatársainak lefizetésével vagy pszichológiai manipulációjával szereztek hozzáférést az elkövetők a fiókokhoz.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Mint a Twitter beszámolt róla, a fenti 36 fiók privát üzenetei mellett a támadók mind a 130 érintett profilnál megszerezték az azokhoz tartozó email címeket, telefonszámokat és további személyes adatokat. Emellett "akár" nyolc fiók esetében azok teljes adatállományát is letöltötték az elkövetők, a "Your Twitter Data" eszközzel - a Twitter szerint nem kizárt, hogy a megszerzett információkat ezután értékesíteni is megpróbálták. Az érintett fiókok gazdáival a vállalat személyesen is felvette a kapcsolatot az ügyben, azt ugyanakkor a cég sietett kiemelni, hogy a támadók nem fértek hozzá a célpontok korábbi jelszavaihoz.

A nyomozás időtartama alatt a Twitter nem közöl műszaki részleteket sem a támadás, sem pedig a felhúzott plusz védvonalak kapcsán, illetve biztonsági okokból az érintett fiókok pontos listáját sem közölte, noha az elkövetők által a profilokkal közzétett tweetekből tudható, hogy azok között Elon Musk, Bill Gates, Jeff Bezos, Barack Obama, illetve Joe Biden Twitter fiókjai is ott voltak. A Twitter az FBI-jal együttműködve vizsgálja az ügyet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.