Szerző: Hlács Ferenc

2020. augusztus 13. 10:52

Új API-t kap a Twitter

A vállalat 2012 óta most először írta teljesen újra fejlesztői interfészét.

Új Twitter API-t jelentett be a közösségi óriás, amellyel több területen is megkönnyítené a fejlesztők dolgát. Az interfész kis késéssel érkezik, annak rajtját a Twitter eredetileg július közepére tervezte, ugyanakkor a szolgáltatást ért rendkívüli támadás miatt kénytelen volt halasztani.

Az új API-t a vállalat az alapoktól tervezte újra a fejlesztők visszajelzései alapján. Az eszköztől a vállalat rugalmasabb működést és sokkal jobb skálázhatóságot ígér, továbbá a későbbiekben az új funkciók bevezetésével kapcsolatos ütemterveit is részletesen közzéteszi majd. A cég API-ját 2012 óta most először írta teljesen újra.

Korábban a Twitter API három különböző ágon működött, ezek voltak az ingyenes "standard", az egyéni fejlesztőknek szánt prémium, illetve az egyedi megegyezés alapján kiosztott nagyvállalati verziók. Az API-változatok közötti migráció az egyes alkalmazások növekedésével nem igazán volt gördülékeny, sok fejlesztői erőforrást felemésztett. Mostantól a szolgáltatások terjeszkedésével egyetlen API-n belül lehet majd áttérni magasabb hozzáférési szintekre, időigényes migráció nélkül. A projekt méretétől függően így a fejlesztők az alapvető, vagy Basic, az emelt, azaz Elevated, illetve az egyedi, Custom hozzáférési szintek közül választhatnak.

twtapi

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

A Twitter az új API-val friss "termékutakat" is kijelöl, amelyek alapján meghatározhatók a szükséges hozzáférési szintek. A kis projeketek, kezdő fejlesztők a Standard tracken indulhatnak el, illetve külön pályát kapnak az akadémiai kutatók, akik a nyilvános beszélgetések tartalmát elemzik, emellett az üzleti vonal is saját utat kap, a céggel való egyedi megállapodás alapján. A közösségi óriás egy új fejlesztői portált is elindít, amely az új API-val való ismerkedésben hivatott segíteni az érdeklődőket, valamint innen érhető el a cég ügyféltámogatási központja is.

Az új funkciók több lépcsőben csorognak majd le a fejlesztőkhöz, első körben korai hozzáférésben a cég a tweetek valós idejű streamelését, illetve a korábbi beszélgetések elemzését teszi lehetővé, továbbá az egyes tweetek online "teljesítménye" is mérhetővé válik, illetve a fontos eseményeket övező posztok is részletesebben követhetők lesznek. Emellett a fejlesztők bármelyik fiók nyilvános tweetjeit felderíthetik majd. Az fenti képességek már a Basic hozzáférési szinten elérhetők lesznek. Egyelőre az újraépített API a korábbi fejlesztői interfésszel párhuzamosan lesz Early Access címkével hozzáférhető, a későbbiekben viszont teljesen leváltja majd a korosodó eszközt.

a címlapról