Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 16. 13:01

Politika: bekerült a Firefox a Microsoft Store-ba

A népszerűbb böngészők közül elsőként a Firefox került be a Microsoft  alkalmazásboltjába. Bár a lépés üdvözlendő, a redmondi cég ezzel párhuzamosan azon dolgozik, hogy a lehető legnehezebb legyen megkerülni saját webes termékeit.

A Firefox a Windows 11-gyel bevezetett új, a korábbinál lényegesen nyitottabb szabályozásnak hála kerülhetett be a Microsoft Store-ba, ahol ezzel már a harmadik féltől származó böngészők is helyet kaphatnak.

"Korábban, ha valaki Windows alatt Firefoxot akart telepíteni, fel kellett keresnie a böngésző weboldalát, majd egy viszonylag nehézkes folyamaton végigmennie. Most, hogy a Microsoft megváltoztatta Store-irányelveit, lényegesen könnyebbé vált a Firefox asztali böngészőként való telepítése" - kommentálta a Mozilla.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A Firefox megjelenése a Microsoft Store-ban néhány hónappal azután történt, hogy némi trükközéssel a Mozilla megkerülte a Windows 11 alapértelmezett böngészőjének védelmét. A fejlesztőknek vélhetően sikerült visszafejteniük a Windows azon funkcióját, mellyel az Edge egyetlen kattintással alapértelmezetté tehető, megkerülve a kifejezetten komplikált, többlépcsős folyamatot. A Microsoft alkalmazásboltjába felkerült verzió azonban nem tartalmazza a kényelmes, egykattintásos lehetőséget. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Mozilla elővigyázatosságból hagyta ki az alkalmazásboltos verzióból a lehetőséget, vagy a Microsoft utasította el a szóban forgó verzió feltöltését.

ff_store

Utóbbi lehetőség mellett szól, hogy a redmondi vállalat látszólag nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a lehető legnehezebben lehessen megkerülni saját böngészőjét, az Edge-et, illetve keresőjét a Binget. A Windows 11-ben mindössze egyszer ugrik fel az alapértelmezett böngésző választási lehetősége. Amennyien pedig a felhasználó ekkor elfelejti bejelölni az “always use this app” opciót, később csak lényegesen komplikáltabb módon tudja módosítani a beállítást. A komplett böngésző helyett ugyanis webes formátumonként (HTM, HTML, HTTP, HTTPS, stb.), egyesével lehet átállítani az alapértelmezett alkalmazást. Amennyiben ez nem lenne elég, egyes esetekben (pl. a widgeteknél) egyszerűen figyelmen kívül hagyja az alapértelmezett beállítást a Windows, így bizonyos tartalmak kvázi kötelező jelleggel az Edge-ben jelennek meg.

Részben ezt kerülte meg a Mozilla, akárcsak a szigorítások átugrásához született EdgeDeflector alkalmazás, melyet a Windows 11 legújabb beta verziójában egyszerűen letiltott a Microsoft. A vállalat megerősítette, hogy tudatos döntés áll a változás mögött, amely megakadályozza, hogy fejlesztők microsoft-edge protokoll linkjeit kihasználva kerüljék meg az Edge böngészőt, vagy a Bing keresőt.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 8. 13:38

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.