Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 2. 12:27

Friss felhasználói felületet hozott az új Firefox

Szabad szemmel jól látható dizájnváltást eszközölt népszerű böngészőjénél a Mozilla: a Firefox 89-es főverziója modernebb felhasználói felületet mutat be.

Néhány tucat főverzió kiadása után ismét hozzányúlt a Firefox felhasználói felületéhez a szoftvert fejlesztő Mozilla. A készítők szerint az új, Proton kódnévű interfész modernebb és letisztultabb lett, amely végeredményben a használhatóság előnyére válik. A változások listája legfelül, a tabokat fevlonultató sávban kezdődik. Az egyes fülek mérete és formája megváltozott, lebegő hatást imitálva. A készítők szerint ez intuitív hatást kelt, ezzel bátorítva felhasználókat a tabok mozgatására, legyen akár a sorrend megváltoztatásáról, akár azok önálló ablakká nyitásáról.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

A felhasználói felület tervezői a toolbarhoz is hozzányúltak, amely ezzel valamelyest letisztultabb lett néhány alapértelmezett elem eltávolításának hála. Mindezzel együtt ugyanakkor a komplett felső sáv magassága megnőtt, pár tucat pixelnyi helyet elvéve a megjelenítendő weboldalak elől. Ez a szélesebb paneleket preferáló kijelzők világában nem mindenki tetszését nyerheti el, habár a korábbi dizájnhoz képest a különbség nem számottevő.

00:39
 

The New Firefox Redesign

Még több videó

Végül, de nem utolsó sorban a dizájnváltás az új, üres tabon megjelenő oldalikonokat, illetve a komplett menürendszert is elérte. Előbbi esetben az ikonok kisebbek lettek, melynek hála több hivatkozás fér ki a legfeljebb négy darab sorban. Lenyíló alkalmazásmenü egyes pontjainak sorrendjét átrendezték, miközben a beállítások menüponttal együtt letisztultabb, áramvonalasabb kialakítást kapott, ami a készítők szerint ugyancsak javít a felhasználói élményen. Mindezek mellett az egyes ikonok könnyedebb rajzolatot, illetve új színeket kaptak.

Szokás szerint néhány hibajavítást is eszközöltek a fejlesztők, valamint még pár kisebb módosítás is bekerült a Firefox 89-es verziójába, melynek részleteit a kiadási jegyzékben taglalja a Mozilla.

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 17. 00:24

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.