Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 2. 12:27

Friss felhasználói felületet hozott az új Firefox

Szabad szemmel jól látható dizájnváltást eszközölt népszerű böngészőjénél a Mozilla: a Firefox 89-es főverziója modernebb felhasználói felületet mutat be.

Néhány tucat főverzió kiadása után ismét hozzányúlt a Firefox felhasználói felületéhez a szoftvert fejlesztő Mozilla. A készítők szerint az új, Proton kódnévű interfész modernebb és letisztultabb lett, amely végeredményben a használhatóság előnyére válik. A változások listája legfelül, a tabokat fevlonultató sávban kezdődik. Az egyes fülek mérete és formája megváltozott, lebegő hatást imitálva. A készítők szerint ez intuitív hatást kelt, ezzel bátorítva felhasználókat a tabok mozgatására, legyen akár a sorrend megváltoztatásáról, akár azok önálló ablakká nyitásáról.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A felhasználói felület tervezői a toolbarhoz is hozzányúltak, amely ezzel valamelyest letisztultabb lett néhány alapértelmezett elem eltávolításának hála. Mindezzel együtt ugyanakkor a komplett felső sáv magassága megnőtt, pár tucat pixelnyi helyet elvéve a megjelenítendő weboldalak elől. Ez a szélesebb paneleket preferáló kijelzők világában nem mindenki tetszését nyerheti el, habár a korábbi dizájnhoz képest a különbség nem számottevő.

00:39
 

The New Firefox Redesign

Még több videó

Végül, de nem utolsó sorban a dizájnváltás az új, üres tabon megjelenő oldalikonokat, illetve a komplett menürendszert is elérte. Előbbi esetben az ikonok kisebbek lettek, melynek hála több hivatkozás fér ki a legfeljebb négy darab sorban. Lenyíló alkalmazásmenü egyes pontjainak sorrendjét átrendezték, miközben a beállítások menüponttal együtt letisztultabb, áramvonalasabb kialakítást kapott, ami a készítők szerint ugyancsak javít a felhasználói élményen. Mindezek mellett az egyes ikonok könnyedebb rajzolatot, illetve új színeket kaptak.

Szokás szerint néhány hibajavítást is eszközöltek a fejlesztők, valamint még pár kisebb módosítás is bekerült a Firefox 89-es verziójába, melynek részleteit a kiadási jegyzékben taglalja a Mozilla.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról