Szerző: Koi Tamás

2021. október 29. 11:18

Másodszor is nevet váltott a Facebook

Az előzetes pletykáknak megfelelően megváltoztatta nevét a világ legnagyobb, közösségi platformokat integráló vállalkozása, a Facebook Inc. Az új név a vállalat víziójára jobban rímelő Meta lett.

Meta néven folytatja tovább a Facebook Inc, mely eredeti nevét a legelső, máig legsikeresebb termékéről, a Facebook közösségi szolgáltatásról kapta tizenhat évvel ezelőtt. A változást Mark Zuckerberg, a cég első embere jelentette be csütörtök délután a Connect nevű online eseményen, kiemelve, hogy az új név a korábbinál jobban tükrözi a cég jelenlegi munkásságát, illetve azt, hogy mit kíván felépíteni a következő években.

A Facebook számára a névváltoztatás alapvetően kettős célt szolgálhat. Egyrészt - és alapvetően ezt erősíti a vállalat kommunikációja is - a cég túl akar lépni azon, hogy egyszerű közösségimédia-szolgáltatóként tekintsenek rá, aminek elsődleges oka, hogy a Meta-nál gőzerővel dolgoznak a vállalat jövőképét meghatározó, a jelenlegi közösségi szolgáltatások egyfajta multidimenzionális továbbgondolásaként létrejövő metaverzumon.

meta_logo

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ennél sokkal prózaibb ok a névváltásra, de legalábbis annak időzítésére, hogy a Meta korábbi nevét az elmúlt időszakban fellángoló botrányok mostanra jelentősen megtépázták. A cégvezetésnek számos trösztellenes eljárásnak kellett elébe néznie több kontinensen, ráadásul még az sem kizárt, hogy névváltás ide- névváltás oda, arra kötelezik majd a vállalatot, hogy bizonyos, korábban felvásárolt szolgáltatásokat leválasszon magáról.

Ha ez nem lenne elég, az elmúlt hónapokban számos olyan támadás érte a Meta-t, mely az kifogásolta, hogy a társadalmi felelősségvállalás és üzleti érdekek metszetében rendre utóbbit részesítette előnyben még akkor is, ha pontosan tisztában volt azzal, hogy ezzel valójában árt a felhasználóinak, azok közül is különös tekintettel a védtelenebb korcsoportoknak.

A névváltással a Meta cégstruktúrája nem változik, de az üzleti jelentések felépítése a jövőben átalakul majd. Így a Meta a jelenleg is zajló negyedik negyedév eredményeit már a platformokra (Family of Apps) és az új területeket integráló Reality Labsre szegmentálja majd. Végül december 1-től FB-ről MVRS-re változik a cég tőzsdei szimbóluma is - jelentette be Zuckerberg.

A Facebook névváltásával együtt a cég által felvárásolt Oculus is nevet vált majd - jelentette be Andrew Boswhort műszaki vezérigazgató-helyettes. A márka megszűnik, az Oculust Quest termékcsalád a jövőben a Meta Quest nevet viseli majd, az Oculus App pedig Meta Quest App néven folytatja a jövő év elejétől.

A mostani névváltás nem az első a Facebook/Meta történelmében, a cég ugyanis eredetileg Thefacebook néven indult, majd 2005-ben hagyta el a "The" előtagot a névből - az akkori változásnál ugyanakkor a mostani névváltás jóval nagyobb jelentőségű, már csak azért is, mivel a kezdeti években alig néhány millió aktív felhasználója volt a cégnek, szemben a mostani csaknem hárommilliárddal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról