Szerző: Koi Tamás

2021. október 14. 10:20

Új moderációs változások jönnek a Facebooknál

Újabb ponton változtatja meg a Facebook a sokat vitatott tartalommoderációs alapelveit, így a cég átdefiniálja a közszereplők fogalmát, és zéró toleranciát ígér bármilyen, hátrányos helyzetű csoporttal vagy azok tagjaival szembeni támadások kapcsán.

Újfent igyekszik bizonyítani a Facebook, hogy az elmúlt hetekben egyre markánsabban megfogalmazott, a közösségi platformokat üzemeltető cég egyes szolgáltatásainak tartalomkezelési stratégiáját érintő kritikákat komolyan veszi, illetve a cég mindent megtesz annak érdekében, hogy a jogosnak tűnő, feltárt hiányosságokat orvosolja.

A mintegy 2,8 milliárd aktív felhasználóval rendelkező Facebook esetében az utóbbi időszakban éles vitákat váltott ki, hogy a kiemelt közszereplők által közzétett tartalmakat, illetve az azokra született felhasználói reakciókat hogyan kezeli, moderálja. Így óriási felháborodást váltott ki nemrég, amikor a The Wall Street Journal által megszerzett egyik belső dokumentum alapján kiderült, hogy a VIP-k gyakorlatilag azt csinálnak a Facebookon, amit csak akarnak.

bullying-and-harassment-policy-updates_header

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Facebook a kritikákra reagálva a rendszer felülvizsgálatát ígérte, melynek célja az is, hogy kvázi az akaratukon kívül közszereplővé vált személyek jogait is erősebben védje. Antigone Davis, a közösségi oldal biztonsági vezetője szerint mostantól ilyen, védett közszereplőnek számítanak majd az újságírók és az aktivisták, akik a munkájuk vagy tevékenységük révén, nem pedig saját akaratukból lesznek közszereplők és ezáltal kerülhetnek támadások kereszttűzébe - rájuk a jövőben úgy fognak tekinteni a moderációs eszközök használata során, mint bármilyen magánszemélyre.

A társaság a jövőben kiegészíti azoknak a verbális és egyéb támadásoknak a körét, melyeket a Facebook moderátorai még közszereplők esetében sem néznek majd el. A változások elsősorban a szexuális alapon bántalmazó posztokra, kommentekre vonatkoznak majd, különös tekintettel a hátrányos helyzetűnek tekintett felhasználókat érintő tartalmak esetében.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról