:

Szerző: Koi Tamás

2021. október 11. 14:32

Kármentő üzemmódba kapcsolt a Facebook

Minden PR-es rémálma testesült meg a valóságban az elmúlt hetekben a Facebooknál, melyre egyre nagyobb nyomás nehezedik szabályozói oldalról a tartalomszűrő- és ajánló algoritmusok kifogásolható működése miatt, mely a kritikusok szerint káros hatást gyakorolhat tinédzserek mentális egészségére.

Nincsenek jó napjai, hetei a Facebook PR-részlegének mostanában - a múlt heti, fennállásának eddigi legnagyobb horderejű leállását elszenvedő cégre szabályozói oldalról is egyre nagyobb nyomás nehezedik. A vállalat illetékes alelnöke egy hétvégi interjúban igyekezett mindenkit biztosítani arról, hogy a kritikusok által megfogalmazott, a cégtől kiszivárogtatott belsős anyagok alapján feltárt hiányosságokat kiküszöbölik - különösen a tinédzserek körében népszerű Instagram platformon.

A Facebook igazi vesszőfutása azután kezdődött a témában, hogy az egykori alkalmazott, Frances Haugen kitálalt egy kongresszusi meghallgatáson, ahol többek közt olyan dokumentumokat mutatott be, mely alapján a Facebook vélelmezhetően tudott arról, hogy az Instagram a kiskorúak személyiségfejlődését negatívan befolyásolhatja, ám mégsem tett semmit annak érdekében, hogy ezt megakadályozza.

clegg
Mark Zuckerberg és nick clegg (középen) (fotó: facebook)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nick Clegg, a közösségi oldal globális ügyekért felelős alelnöke egy a CNN-nek adott interjújában közölte, a Facebook két új eszközzel igyekszik felvenni a harcot a fenti jelenséggel. Egyrészt a tartalmak megjelenítéséért, ajánlásáért felelős algoritmust úgy módosítják majd, hogy a rendszer nem pusztán a népszerűség alapján ajánl majd ki tartalmakat a felhasználóknak, hanem megvizsgálja azt is, hogy az adott képi vagy szöveges elem káros lehet-e a személyiségfejlődésre - ha pedig úgy ítéli meg, igen, más tartalmak felé orientálják a tiniket.

Szintén új funkcióként érkezik majd az Instagramra az a figyelmeztetés, mely arra szolgál majd, hogy a felhasználók tartsanak szünetet az app használata során - ezzel elébe menve a túlzott Instagram-függőségnek, mely egyre több tini életében jelenik meg, olykor kifejezetten súlyos mellékhatások által kísérve. 

Clegg az interjúban nem közölte, hogy a fenti védelmi mechanizmusok mikor állnak majd élesbe, Adam Mosseri, az Instagram divízió első embere ugyanakkor már egy szeptemberi blogposztban beszélt az érkező változásokról. Mosseri ebben a posztban közölte, hogy a Facebook bizonytalan ideig szünetelteti a kifejezetten kora-tizenéves gyerekeknek szánt Instagram fejlesztését a projektet kísérő rendkívül negatív sajtóvisszhang és szakértői kritikák miatt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.