Szerző: Asztalos Olivér

2021. október 18. 14:47

Ismét duplázhatja a notebookok magszámát az AMD

Friss pletykák szerint egészen 16 processzormagig skálázódhat majd a Raphael-H kódnevű fejlesztés.

A VideoCardz információ szerint a majdani Ryzen 7000-es sorozatba illeszkedő fejlesztés megduplázza a jelenlegi nyolcmagos plafont, tizenhatra emelve a CPU-s végrehajtók maximális számát. A kiszivárgott adatok szerint az AMD elsősorban a DTR (desktop replacemenent) notebookokba, tehát a vastagabb, játékosokat célzó konfigurációkba, illetve a munkaállomásokba szánja majd a tizenkét vagy tizenhat processzormagos termékeket. Erről árulkodik a magas, 35-65 wattos TDP, melynek kezeléséhez viszonylag nagy kiterjedésű hűtésre lehet szükség.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A Raphael elsőként veti majd be a Zen 4 magokat. Korábban kiszivárgott információk szerint a TSMC 5 nanométeres csíkszélességére tervezett mikroarchitektúra 20 százalék feletti IPC növekedést hoz, vagyis azonos órajelet feltételezve ennyivel lehetnek gyorsabbak a Zen 3-as modelleknél a CPU. A gyártástechnológiai váltásnak hála a hatékonyság, pontosabban a teljesítmény/fogyasztás mutató 50 százalékkal nőhet, miközben a mikroarchitektúra az AVX-512 utasításkészlet támogatását is elhozza.

amd_ryzen

A Durango kódnevű CPU-s chiplet (CCD) mellett az I/O lapka csíkszélessége is változik. A jelenlegi 12 nanométeres eljárás helyett 6 nanométeren készülhetnek a központi, CIOD3 lapka, amely disszipációban és a hatékonyságban egyaránt számottevő előrelépést eredményezhet. Az új központi lapka memóriavezérlője a DDR5-5200 szabványú memóriamodulok, illetve akár három NVMe SSD egyidejű kezelésére is képes lesz.

A Raphael integrált GPU-t is kínál majd, habár a technikai megvalósítás egyelőre nem világos. Valószínű, hogy a belépőszintű, Navi2-alapú grafikus egység a CIOD3 lapkában kap helyet, a memóriavezérlő, illetve a különféle I/O kontrollerek mellett. A másik opció szerint az AMD egy különálló lapkával valósítja meg az integrált grafikát, amely így opcionális lenne, azaz nem minden modellen kapna helyet.

Az egyelőre nem derült ki, hogy a Raphael mikor kerülhet piacra. Jelen állás szerint 2022 harmadik vagy negyedik negyedéve tűnik valószínűnek, vagyis még nagyjából egy év lehet hátra a piaci rajtig.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 8. 14:03

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.