Szerző: Asztalos Olivér

2021. október 18. 14:47

Ismét duplázhatja a notebookok magszámát az AMD

Friss pletykák szerint egészen 16 processzormagig skálázódhat majd a Raphael-H kódnevű fejlesztés.

A VideoCardz információ szerint a majdani Ryzen 7000-es sorozatba illeszkedő fejlesztés megduplázza a jelenlegi nyolcmagos plafont, tizenhatra emelve a CPU-s végrehajtók maximális számát. A kiszivárgott adatok szerint az AMD elsősorban a DTR (desktop replacemenent) notebookokba, tehát a vastagabb, játékosokat célzó konfigurációkba, illetve a munkaállomásokba szánja majd a tizenkét vagy tizenhat processzormagos termékeket. Erről árulkodik a magas, 35-65 wattos TDP, melynek kezeléséhez viszonylag nagy kiterjedésű hűtésre lehet szükség.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Raphael elsőként veti majd be a Zen 4 magokat. Korábban kiszivárgott információk szerint a TSMC 5 nanométeres csíkszélességére tervezett mikroarchitektúra 20 százalék feletti IPC növekedést hoz, vagyis azonos órajelet feltételezve ennyivel lehetnek gyorsabbak a Zen 3-as modelleknél a CPU. A gyártástechnológiai váltásnak hála a hatékonyság, pontosabban a teljesítmény/fogyasztás mutató 50 százalékkal nőhet, miközben a mikroarchitektúra az AVX-512 utasításkészlet támogatását is elhozza.

amd_ryzen

A Durango kódnevű CPU-s chiplet (CCD) mellett az I/O lapka csíkszélessége is változik. A jelenlegi 12 nanométeres eljárás helyett 6 nanométeren készülhetnek a központi, CIOD3 lapka, amely disszipációban és a hatékonyságban egyaránt számottevő előrelépést eredményezhet. Az új központi lapka memóriavezérlője a DDR5-5200 szabványú memóriamodulok, illetve akár három NVMe SSD egyidejű kezelésére is képes lesz.

A Raphael integrált GPU-t is kínál majd, habár a technikai megvalósítás egyelőre nem világos. Valószínű, hogy a belépőszintű, Navi2-alapú grafikus egység a CIOD3 lapkában kap helyet, a memóriavezérlő, illetve a különféle I/O kontrollerek mellett. A másik opció szerint az AMD egy különálló lapkával valósítja meg az integrált grafikát, amely így opcionális lenne, azaz nem minden modellen kapna helyet.

Az egyelőre nem derült ki, hogy a Raphael mikor kerülhet piacra. Jelen állás szerint 2022 harmadik vagy negyedik negyedéve tűnik valószínűnek, vagyis még nagyjából egy év lehet hátra a piaci rajtig.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.