Szerző: Asztalos Olivér

2021. október 6. 10:39

Intel: lenullázzuk az AMD előnyét

Az Intel elnök-vezérigazgatója szerint csak hetek és hónapok kérdése, hogy behozzák lemaradásukat az AMD-vel szemben.

Pat Gelsinger a CRN magazinnak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a nagy rivális másodvirágzásának vége. Az Intelhez idén visszaért szakember szerint az elmúlt nagyjából nyolc hónap során sikeresen definiálták a vállalat különféle irányait és fejlesztéseit, beleértve a gyártástechnológiát, a chiptokozást, illetve a szoftveres megoldásokat.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Az elnök-vezérigazgató beismerte, hogy az Intel nem végzett elég jó munkát az elmúlt pár évben. Ennek köszönhető, hogy a harmadik negyedévben már 80 százalék alá csökkent a gyártó részesedése a komplett x86-os processzorpiacon. Gelsinger szerint vállalatának az utóbbi időben nem tudta kielégíteni az összes partner igényét, ezért egy részük az AMD felé fordult (vagy épp saját processzort tervezett, mint az Apple).

A szakember elismeri, hogy konkurensük remek munkát végzett az utóbbi pár évben, az Intel ugyanakkor hamarosan visszaveszi a vezetést a kritikus piacokon. Gelsinger szerint a november elején megjelenő Alder Lake-kel sikerült visszaszerezni a vezetést a PC-piacon. A chipgyártó szerint a 12. generációs asztali és mobil Core processzorok jelentős előrelépést hoznak, melynek hála számítási teljesítményben és hatékonyságban is átugorhatják az AMD-t.

patgel

A nagyobb profittal kecsegtető szerverpiacon viszont még biztosan várnia kell az Intelnek, a negyedik generációs Xeon Scalable termékcsalád ugyanis csak valamikor 2022 második negyedévében kerülhet piacra. Mindez pár hónapos csúszást jelenthet a korábbi tervekhez képest, az Eagle Stream platformot ugyanis eredetileg már az idei utolsó negyedében elkezdte volna szállítani az Intel.

A Sapphire Rapids kódnéven futó CPU-k minden téren számottevő előrelépést jelenthet majd az Intel aktuális termékeihez képest. Az új mikroarchitektúrának hála tovább növekszik az IPC, tovább emelkedik a magszám, megjelenik a DDR5 és a PCIe Gen5 támogatása, illetve HBM2e memória is felkerülhet a processzorok tokozására. A kiszivárgott adatok szerint 40 százalékkal 56 darabra növekszik a végrehajtók száma, amely bár jelentős ugrás, az érték még mindig elmarad az AMD Epyc 64 magjától.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról