:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 28. 14:58

Áramhiány miatt akadozhat az Apple ellátása

A kínai áramszolgáltatás limitációja miatt akadozhat egyes vállalatok komponensellátása. A Reuters szerint az Apple-t és a Teslát is érintheti a probléma.

A forrás szerint az áramhiány hátterében az erőművekhez szükséges fosszilis energiahordozók, vagyis a szén és a földgáz egyre szűkösebb ellátása áll. A problémát látva Kína vezetése bizonyos üzemeknél kötelező bezárást rendelt el, így biztosítva a kritikus infrastruktúra, valamint lakosság számára a zavartalan áramellátást.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Reuters szerint a kényszerű szabályozás többek között Unimicron Technology Corp kínai leányvállalatait is érinti, amelyek az Apple számára (is) készítenek különféle komponenseket. A nyomtatott áramköröket készítő vállalatnál vasárnap állították le a gyártósorokat, amiket legkorábban szeptember 30-án éjfélkor lehet újraindítani. Bár első olvasatra a négynapos szünet nem hangzik hosszúnak, a jelenlegi, már amúgy is szűkös ellátáson tovább ronthat a kiesés. Unimicron ugyanakkor egyelőre optimista, a gyártó más üzemeivel próbálja kompenzálni a kényszerű szüntet.

china_coal

A Foxconn fiókvállalatának számító Eson Precision Ind Co Ltd ugyancsak kénytelen volt vasárnaptól péntekig bezárni Kunshanban található gyárát, akárcsak a Concraft Holding Co Ltd. Utóbbi szintén az Apple számára készít komponenseket, pontosabban különféle hangszórókat, elsősorban iPhone-okhoz.

Érdekesség, hogy a félvezetőgyárakat egyelőre nem érinti a korlátozás. Tajvan második számú chipgyártója, az UMC arról számolt be, hogy Suzhou mellett fekvő üzem továbbra is a maximális, havi nagyjából 80 000 waferes kapacitásával termel. Az ilyen komplex gyáregységek leállítása és újraindítása ugyanis bonyolult, így költséges feladat, miközben az esetlegesen kieső chiptermelés a kínai piacra is negatív hatással lenne.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 21:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.