:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. augusztus 16. 10:54

Sikerrel ostromolják az antibányász GeForce-ok védelmét

Úgy fest, nem tartott ki túl sokáig az "LHR" (Lite Hash Rate) GeForce-ok bányászvédelme. Az NBMiner szoftver legújabb, 39.0-s verziója képes visszaállítani a GPU-k teljesítményének közel 70 százalékát.

A VideoCardz.com híre alapján szoftver képes az idén kiadott GeForce RTX 3080, 3070, 3060 Ti, illetve 3060 bányászteljesítményének 68-70 százalékának kiaknázásra az ethash, vagyis az Ethereum kitermeléséhez használt algoritmus alkalmazásakor. Bár az így elérhető számítási teljesítmény elmaradt a korábban megjelent, limitáció nélküli kártyákétól, a bányászok egy részének már akár így is megérheti a játékosokat célzó LHR GeForce-ok beszerzése.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az NBMiner készítői tovább dolgoznak a szoftver, így nem kizárt, hogy a következő verziók valamelyikével tovább emelkedik az elérhető számítási teljesítmény aránya. Ezzel párhuzamosan az ethash mellett más algoritmusok támogatása is megjelenthet, amely várhatóan még több bányásznak tenné vonzó alternatívává az új kiadású Ampere-alapú GeForce-okat.

nbminer-lhr-update

Az NBMiner készítőinek munkássága elsősorban a játékosok számára lehet rendkívül rossz hír. Az elmúlt pár hónapban ármérséklődés mutatkozott a videókártyák piacán, mely háttérben nagyrészt az úgynevezett altcoinok árfolyamának egységes csökkenése állt. Az Ethereum 1700-1800 dollár környékére zuhant, ahonnan viszont mostanra 3000 dollár fölé kúszott vissza az árfolyam, profitábilissá téve a bányászatot.

Az "LHR" (Lite Hash Rate) GeForce-okat még májusban mutatta be az Nvidia, így reagálva a videókártyák piacán kialakult káoszra. Szűkszavú kommunikációjában az Nvidia nem részletezte, hogy pontosan milyen eszközzel limitálta az érintett GPU-k hash-teljesítményét, korábbi információk szerint azonban valamilyen hardveres megoldásról van szó. Bár a módosított kártyákkal továbbra is lehetett bányászni, azok a korábbi modellek releváns számítási teljesítményének nagyjából csupán felére voltak képesek, amely értéket most az NBMiner 70 százalék közelébe emelt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.