Szerző: Asztalos Olivér

2021. augusztus 12. 14:12

Rárepültek a bányászok az új Radeonra

Viszonylag magas ára ellenére szinte azonnal elkapkodták a tegnap bemutatott Radeon RX 6600 XT videókártyákat.

Az AMD tegnap leplezte le eddigi legkisebb, RDNA 2-re épülő videókártyáját. Az első tesztek alapján a Radeon RX 6600 XT versenyképesnek tűnik, hisz a termék megjelenítési tempója és hatékonysága egyaránt a konkurens GeForce RTX 3060 és RTX 3060 Ti szintjén mozog. Problémát mindössze az árazás jelenthet, amely az idei évben tapasztaltaknak megfelelően igencsak szélsőséges.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az AMD nettó 380 dolláros ajánlott kiskereskedelmi árat szabott meg legújabb termékére, ám ezt a gyártópartnerek és a kereskedők sem veszik komolyan. Az Asus például közel 50 százalékkal drágábban, nettó 550 dollárért kínálja a GPU gyárilag enyhén túlhajtott variánsát. A kereskedők természetesen még erre is rátesznek egy lapáttal. Az Asus szóban forgó termékét például több webshopban 25-27 százalékos haszonkulccsal árulják. Ezzel együtt az AMD ajánlott fogyasztói áránál mintegy nagyjából 70-85 százalékkal magasabb áron lehet hozzájutni a középkategóriás videókártyához.

rx6600

Az arcátlanul magas árrések mögött továbbra is az erősen limitált készlet, illetve a Radeon RX 6600 XT kedvező tulajdonságai állnak. A Tom's Hardware információ szerint az Amerikában jól ismert Micro Center mindössze bő 2000 darab terméket kapott az első szállítmányból. Néhány órával nyitás után már csak néhány tucat videókártya állt a polcokon, vagyis az új Radeonok viszonylag magas áruk ellenére villámgyorsan fogytak.

Az említett magazin szerint ez várhatóan így is marad még a következő hónapokban. Az RX 6600 XT ugyanis nem csak a Full HD és WQHD felbontás melletti játékhoz, de bányászáshoz is jó választás lehet. Bár a videókártya mindössze nagyjából 28 MH/s teljesítményre képes Ethash alatt, ehhez csupán 70-75 wattos disszipáció társul. Ez rendkívül kedvező teljesítmény/fogyasztás mutatót jelent, amivel a Radeon RX 6800 mellett a GeForce RTX 3060-at is felülmúlja az RX 6600 XT.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról