:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 17. 10:21

Csökkenő bányászkedvet lát az ASRock

Az ASRock szerint már idén a normalizálódhatnak a videókártyák árai.

A tajvani gyártó szerint a GPU-kra, illetve videókártyákra mutatkozó igény, valamint a Chia kriptodeviza miatt hirtelen megugrott SSD és HDD kereslet is csökkenést mutat. Az ASRock szerint ezzel párhuzamosan hamarosan javulni fog a GPU-s ellátás, amely az igények enyhülésével együtt az árak csökkenéséhez vezet majd az év második felében.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vállalat elsősorban az AMD oldaláról számít az ellátás javulására. Ez részben valószínűleg a közelmúltban bemutatott új GPU-knak lesz köszönhető. A chiptervező néhány hete dobta piacra a középkategóriát célzó Navi 23 kódnevű chipet, amely első körben a Radeon RX 6600M mobil, vagyis notebookos VGA-val érhető el, a következő hónapokban viszont sztenderd PC-s videókártya formájában is megjelenik, a játékosok örömére.

asrock_vga

Ahogy arra a Tom's Hardware rávilágít, az ellátásra és az árakra a szigorúbb kínai szabályzás is jó hatással lehet. A közelmúltban a távol-keleti ország betiltotta a kriptobányászatot, amely miatt egyrészt nem vásárolnak több új videókártyát ilyen célra, másrészt a korábban beszerzett GPU-k megjelentek, illetve megjelennek a használt piacon. Utóbbi több tízezres vagy akár százezres darabszámot is jelenthet, a Jon Peddie Research friss kutatása szerint ugyanis csak az idei első negyedévben 700 000 darab közép- és csúcskategóriás videókártyát vásároltak fel a kriptobányászáshoz globálisan.

Konkurenseihez hasonlóan az ASRock számára is kapóra jött az elmúlt hónapokban látott kiugró vásárlóigény. Az első negyedévben elkönyvelt 18 millió dolláros nyereség 167 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, új rekordot állítva fel a cég számára. A gyártó bevételének 50 százaléka származik alaplapokból, 20 százalék pedig videókártyákból folyik be.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 13:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.