Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 17. 10:21

Csökkenő bányászkedvet lát az ASRock

Az ASRock szerint már idén a normalizálódhatnak a videókártyák árai.

A tajvani gyártó szerint a GPU-kra, illetve videókártyákra mutatkozó igény, valamint a Chia kriptodeviza miatt hirtelen megugrott SSD és HDD kereslet is csökkenést mutat. Az ASRock szerint ezzel párhuzamosan hamarosan javulni fog a GPU-s ellátás, amely az igények enyhülésével együtt az árak csökkenéséhez vezet majd az év második felében.

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

A vállalat elsősorban az AMD oldaláról számít az ellátás javulására. Ez részben valószínűleg a közelmúltban bemutatott új GPU-knak lesz köszönhető. A chiptervező néhány hete dobta piacra a középkategóriát célzó Navi 23 kódnevű chipet, amely első körben a Radeon RX 6600M mobil, vagyis notebookos VGA-val érhető el, a következő hónapokban viszont sztenderd PC-s videókártya formájában is megjelenik, a játékosok örömére.

asrock_vga

Ahogy arra a Tom's Hardware rávilágít, az ellátásra és az árakra a szigorúbb kínai szabályzás is jó hatással lehet. A közelmúltban a távol-keleti ország betiltotta a kriptobányászatot, amely miatt egyrészt nem vásárolnak több új videókártyát ilyen célra, másrészt a korábban beszerzett GPU-k megjelentek, illetve megjelennek a használt piacon. Utóbbi több tízezres vagy akár százezres darabszámot is jelenthet, a Jon Peddie Research friss kutatása szerint ugyanis csak az idei első negyedévben 700 000 darab közép- és csúcskategóriás videókártyát vásároltak fel a kriptobányászáshoz globálisan.

Konkurenseihez hasonlóan az ASRock számára is kapóra jött az elmúlt hónapokban látott kiugró vásárlóigény. Az első negyedévben elkönyvelt 18 millió dolláros nyereség 167 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, új rekordot állítva fel a cég számára. A gyártó bevételének 50 százaléka származik alaplapokból, 20 százalék pedig videókártyákból folyik be.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 25. 23:40

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!