Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 3. 10:49

Készlethiány miatt szenvednek az európai chipgyártók

Egyre rosszabb helyzetben vannak az ázsiai, illetve amerikai konkurensekhez képest az európai chipgyártók, a kapacitásgondokkal küszködő iparág szenvedése pedig nem oldódik meg egyhamar - vélik az érintettek.

Rendkívül komoly ellátási, készletezési problémákat tapasztalt az idei harmadik pénzügyi negyedévében Európa második legnagyobb chipgyártója, a német Infineon. A céget a járványhelyzet miatt elrendelt újabb ázsiai gyárbezárások hozták rendkívül nehéz helyzetbe, mely nagyon rossz hír azon elsősorban autóipari beszállók számára, melyeknek közvetlen beszállítója a német chipgyártó.

A szenvedést alapvetően jól tükrözik az Infineon negyedéves eredményei, így a folyamatos túlkereslet mellett a cég árbevétele éves összehasonlításban mindössze 1%-ot, 2,72 milliárd euróra tudott nőni, ezzel alulmúlva az előzetes elemzői várakozásokat. A profitmarzs ugyanakkor a kereslet miatt felvert áraknak köszönhetően némileg nőtt, elérve a 18,2%-ot - jelentette a vállalat.

wafer

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

A cégvezetés a negyedéves eredmények ismertetése során közölte, a cég készletvolumene történelmi mélypontra esett vissza, így minden legyártott félvezető a gyárból azonnal a partnerekhez kerül. Ilyen helyzetben bármilyen gyárbezárás további jelentős nehézségeket okoz, melyet hosszabb távon lehet csak orvosolni a gyártási kapacitás növelésével, illetve új gyártóüzemek létesítésével - ilyen lesz például a szomszédos Ausztriában épülő gyár Villach mellett.

Hasonló helyzetben van Európa legnagyobb chipgyártója, a francia-olasz STMicro is, melynek ügyvezetője, Jean-Marc Chery múlt héten a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy a cég idén a teljes rendelési állomány várhatóan csupán 70%-át tudja majd leszállítani, ez az arány - ha a globális járványhelyzet nem súlyosbodik számottevően - még jövőre is csak 85-90% lehet, míg a helyzet "normalizálódására" legjobb esetben 2023-ra lehet számítani.

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 17. 00:35

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.