:

Szerző: Koi Tamás

2021. február 8. 13:47

Még hónapokig szenvedhet az autóipar a félvezetőhiánytól

Nem számíthatnak az autógyártók arra, hogy az iparágat sújtó globális félvezetőhiány egyhamar megoldódik majd, derül ki az ázsiai félvezetőgyártók nyilatkozataiból.

Bár igyekeznek minden erejükkel a termelést felfuttatni az autóipar legnagyobb ázsiai félvezető-beszállítói, az autógyártók nem számíthatnak rá, hogy a globális félvezetőhiány néhány héten belül megoldódik. Mostanra gyakorlatilag minden nagyobb autógyártó, így többek közt a Volkswagen csoport, a General Motors, a Stellantis és a Toyota is kénytelen volt gyártókapacitását átütemezni, illetve egyes gyártósorokat leállítani azért, mert az új autók - elsősorban a bonyolultabb elektronikiát kívánó hibridek és elektromos meghajtású modellek számára - nem állt rendelkezésre elegendő vezérlőchip.

Szakértők szerint a hirtelen jelentkező hiányt az okozza, hogy a félvezetőipar - illetve maguk az autógyártók - nem készültek arra, hogy a koronavírus járvány hatására az új autók iránti megcsappanó kereslet olyan hamar helyreáll, ahogy történt - ráadásul a lezárások miatt a PC-ipar továbbra is minden eddiginél erősebben dübörög, így a félvezetőgyártók kapacitásaikat elsősorban erre a területre összpontosítják.

car_factory_pattern

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A nagy chipgyártók közül a tajvani TSMC és a kínai SMIC áll a legnagyobb nyomás alatt, előbbi kapcsán a tajvani kormányzat diplomáciai úton tett ígéretet a termelési kapacitás növelésére. Utóbbi a váratlanul megugró kereslet mellett az ellátási nehézségek kapcsán kiemelte, hogy a Trump-adminisztráció egyes, kínai gyártókat sújtó szankciói, illetve annak ellátás láncra gyakorolt hatásai is közrejátszanak abban, hogy idáig fajult a helyzet.

A kapacitásnöveléssel kapcsolatos beruházások, illetve a kereslet általános megugrása piaci szereplők szerint előbb-utóbb az árakon is éreztetni fogja majd a hatását. Így a szintén tajvani United Microelectronic Corp (UMC) már jelezte, hogy a következő negyedévekben nagyságrendileg 4-6%-os árnövekedéssel számol, míg a japán Rensas az autóipari szereplők számára gyártott megoldásoknál 15%-os, más termékek esetében 10-20% közötti áremelést prognosztizál.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.