Szerző: Koi Tamás

2021. július 7. 08:57

Örülhet is meg nem is a chiphiány miatt a Samsung

Közzétette előzetes negyedéves számait Dél-Korea legnagyobb elektronikai multija, a Samsung Electronics. A cég a második negyedévben a globális félvezetőhiánynak egyszerre volt a haszonélvezője és károsultja.

Három évvel ezelőtt lehetett utoljára olyan erős második negyedéve a Samsung Electronicsnak, mely a globális félvezetőhiány miatt az egekbe szökött DRAM-árak miatt az elemzői becsléseknél lényegesen nagyobb mértékben tudta növelni profitját az április elejétől június végéig tartó időszakban.

A világ legnagyobb DRAM- és okostelefongyártója a szerdán kiadott előzetes számok alapján 53%-kal, 12,5 ezer milliárd dél-koreai wonra (kb. 11 milliárd dollár) tudta növelni profitját a második negyedévben, szemben az előzetes, 11,3 ezer milliárd wonos elemzői konszenzussal.

samsungnvme_ssd

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A különböző divíziók közül csak a chipgyártó részleg profitja legalább az ötödével nőhetett elemzők szerint, mivel a fogyasztói eszközökbe és adatközponti termékekbe szánt memóriachipek iránti kereslet továbbra is rendkívül erős.

Elemzők úgy vélik, hogy a DRAM-chipek ára a következő negyedévben a globális chiphiánynak köszönhetően tovább nőhet majd, illetve a kijelzők és a mobilok iránti kereslet is csúcsra érhet, így a Samsungnál a mostaninál is nagyobb profitra számíthatnak a következő háromhónapos ciklusban.

A chipgyártó részleggel ellenétben a mobil üzletág kevésbé volt nyeregben a második negyedévben, így becslések szerint "csupán" 59 millió Samsung okostelefon fogyott ebben az időszakban, ami jelentős visszaesés az első negyedéves 76 milliós darabszámhoz képest. Szakértők szerint ennek oka részben az első negyedévben piacra került csúcsmodellek iránti kereslet csökkenése illetve a globális félvezetőhiány, mely bizonyos okostelefon-komponensek beszerzését is megnehezítette.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról