Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 31. 14:36

Még mindig az Intel a félvezetőpiac legnagyobb szereplője

Bár csökkent az Intel előnye, a gyártó továbbra is a chippiac legnagyobb szereplőjének számít.

Közzétette a különféle félvezetős termékeket értékesítő nagyvállalatok legújabb rangsorát az IC Insights. A lista szerint forgalom alapján továbbra is az Intel tekinthető félvezetőpiac legnagyobb szereplőjének. Az idei első negyedévben a gyártó bevétele 18,67 milliárd dollár volt, amely bár négy százalékos visszaesést jelent az előző év hasonló időszakához mérten, még mindig bő 9 százalékkal múlja felül a rivális Samsung forgalmát.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A dél-koreai konglomerátum félvezetőipari érdekeltségei összesen 17,07 milliárd dollár értékben adtak el különféle chipeket, illetve ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat. A Samsung ezzel egy év alatt 15 százalékot javított. Amennyiben a távol-keleti gyártó tartani tudja a növekedés ütemét, miközben az Intel nem képes fordítani a jelenlegi trenden, úgy néhány negyedéven belül akár cserét is láthatunk az élen. A két vállalat között lényegi különbség, hogy míg az Intel elsősorban x86-os processzorokból szerzi bevételét, addig a Samsung DRAM és NAND lapkákból, illetve részben bérgyártásból.

icinsg

Utóbbi tevékenységben a TSMC viszi a prímet, amely vezeti a szerződéses bérgyártók globális rangsorát. Mindez a komplett félvezetőpiacot tekintve bőven elég a harmadik helyre, az úgynevezett fabless, vagyis saját üzemekkel nem rendelkező tervezőcégek ugyanis negyedévente sok milliárdos forgalmat hoznak a konyhára. A TSMC számára ez számszerűen 12,91 milliárd dollár bevételt, illetve ezzel együtt 25 százalékos növekedést jelentett az első negyedévben.

A negyedik és ötödik helyen két memóriagyártó, a dél-koreai SK Hynix, valamint az amerikai Micron szerepel. Az egymás riválisainak számító vállalatok jelentősen növelték forgalmukat, melynek hátterében a DRAM-ok és NAND lapkák iráni kiugró igény állt. Ezzel az SK Hynix forgalma 7,62 milliárd dolláron állt meg, 26 százalékos gyarapodást produkálva a tavalyi év hasonló időszakához mérten. A Micron még ennél is nagyobb, 31 százalékos növekedést könyvelhetett el, amivel végül 6,58 milliárd dolláron állt meg a gyártó bevétele.

A már említett fabless, vagyis saját gyártással nem rendelkező szereplők közül az AMD mutatta a legnagyobb mértékű javulást: az x86-os processzorokat és GPU-kat tervező cég bevétele 93 százalékkal 3,45 milliárd dollárra ugrott. Ettől alig kisebb, 90 százalékos gyarapodást könyvelhetett el a MediTek, amely nem sokkal nagyobb, 3,85 milliárd dolláros forgalmat generált félvezetőkből.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról