Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 2. 11:03

Már Kínában sincs az öt legnagyobb mobilgyártó között a Huawei

Míg egy évvel ezelőtt toronymagasan vezette a helyi piacot, addig mostanra az öt legnagyobb mobilgyártó közé sem tudja, illetve tudta beverekedni magát a kínai Huawei Technologies.

Az egy évvel ezelőttihez képest jóval kevesebb okostelefon fogyott az idei második negyedévben Kínában, a világ legnagyobb okostelefon-piacán, ahol egyben jelentősebb koncentrációt is mutatnak a számok. Így míg egy évvel korábban öt gyártónak is sikerült lokálisan megugrania a tízmilliós értékesítési volument, addig ez az idei második negyedévben csak háromnak jött össze - áll a Canalys friss elemzésében.

A cég szerint a piac bezuhanása szinte egy az egyben a korábbi favorit, a Huawei kivérzésének köszönhető, mely az amerikai, illetve az amerikai technológiával gyártott komponensektől elvágva képtelen volt megfelelő mennyiségű okostelefont gyártani az időszakban.

canalys_q2_smartphone_china
forrás: canalys

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Az egykori piacelsőt ért pofon méretét jól érzékelteti, hogy míg a Huawei a 2020-as második negyedévben több mint 40 millió készüléket adott el Kínában, addig 2021-ben ugyanebben az időszakban az ötmilliós volumen is éppen hogy összejött a cégnek - ezzel a társaság hét év után először kikerült a Top5 kínai okostelefon-gyártó közül.

A második negyedévben összesen 74,9 millió okostelefon fogyott az országban, 17%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A piacot a BBK Electronics két márkája, a Vivo és az Oppo vezeti összesen 34,2 millió eladott készülékkel, ám a legnagyobb növekedést (éves szinten 35%-ot) a Huawei helyét átvevő Xiaomi érte el, 12,6 milliós értékesítési darabszámmal.

Egyetlen, nem kínai szereplőként a listán továbbra is ott van az Apple, mely a második negyedévben a Canalys szerint 7,9 millió iPhone-t adott el az országban, alig 2%-kal többet, mint egy évvel korábban, a Top5-be pedig utolsóként befért a Huawei-ről tavaly év végén levált Honor is, mely szintén komoly visszaesést volt kénytelen elkönyvelni, miután az eladások negyedéves szinten 12,8-ról 6,2 millió darabra estek vissza.

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 17. 00:16

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.