Szerző: Koi Tamás

2021. január 11. 13:17

Elmaradt a csoda: nagyot zuhant a kínai okostelefon-piac

Az 5G-s hálózatok kiépítésének elképesztő üteme sem mentette meg a kínai okostelefon-piac tavalyi évét, derül ki a helyi központi statisztikai hivatal által készített összefoglalóból.

A koronavírus és a Huawei második félévben kezdődő gyengélkedése egyaránt komoly csapást mért 2020-ban a kínai okostelefon-piacra, ahol sem a rendkívül ambiciózus helyi gyártók, sem a világ legkiterjedtebb 5G-s hálózatával rendelkező mobilszolgáltatók nem tudták kivédeni a jelentős zakót. A Kínai Infokommunikációs Akadémia (CAICT) nevű, állami kutatóközpont által szolgáltatott friss adatok szerint a világ legnagyobb okostelefon-piacán tavaly 20,4%-kal estek a telefoneladások.

Ez egyébként így is óriási volument jelent, az országban ugyanis 296 millió készülék talált gazdára tavaly (szemben a 2019-es 372 millióval), jelentős részben a Huaweinek köszönhetően (a CAICT nem tesz közzé piaci részarányokat), miután az amerikai szankciók által sújtott honi gyártó készülékei iránti keresletet alaposan felverte a helyiek patriotizmusa. Az év második felében ugyanakkor már éreztette a hatását az amerikai kormányzat ellátási láncra gyakorolt hatása, így a Huawei eladásai is bezuhantak ebben az időszakban.

chinese_smartphone_user

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Az így keletkező űrt egyelőre láthatóan nem sikerült teljes mértékben betölteniük a feltörekvő helyi riválisoknak, így többek közt a Xiaominek, az Oppo-nak és a Vivo-nak, jóllehet a tavalyi utolsó negyedévben mindhárom cég igyekezett komponensmegrendeléseit, ezzel együtt gyártási kapacitását felfuttatni. 

Helyi piacelemzők szerint a legambiciózusabb gyártónak a fentiek közül a Xiaomi tűnik, mely csak az előző és a mostani negyedévben összesen 100 millió készülékhez elegendő komponenst rendelt a beszállítópartnerektől. A rendelési volumen nagyságrendileg 50%-kal nőtt, miután kiderült, hogy a Huawei lényegében patthelyzetbe kerül az őszi amerikai szankciókat követően.

Egyelőre azonban úgy tűnik, a december sem telt túl fényesen a gyártók szempontjából, hiszen az év utolsó hónapjában "mindössze" 25,2 millió készüléket sikerült értékesíteniük a helyi piaci szereplőknek, ami 12,8%-os csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. 

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról