:

Szerző: Koi Tamás

2021. január 11. 13:17

Elmaradt a csoda: nagyot zuhant a kínai okostelefon-piac

Az 5G-s hálózatok kiépítésének elképesztő üteme sem mentette meg a kínai okostelefon-piac tavalyi évét, derül ki a helyi központi statisztikai hivatal által készített összefoglalóból.

A koronavírus és a Huawei második félévben kezdődő gyengélkedése egyaránt komoly csapást mért 2020-ban a kínai okostelefon-piacra, ahol sem a rendkívül ambiciózus helyi gyártók, sem a világ legkiterjedtebb 5G-s hálózatával rendelkező mobilszolgáltatók nem tudták kivédeni a jelentős zakót. A Kínai Infokommunikációs Akadémia (CAICT) nevű, állami kutatóközpont által szolgáltatott friss adatok szerint a világ legnagyobb okostelefon-piacán tavaly 20,4%-kal estek a telefoneladások.

Ez egyébként így is óriási volument jelent, az országban ugyanis 296 millió készülék talált gazdára tavaly (szemben a 2019-es 372 millióval), jelentős részben a Huaweinek köszönhetően (a CAICT nem tesz közzé piaci részarányokat), miután az amerikai szankciók által sújtott honi gyártó készülékei iránti keresletet alaposan felverte a helyiek patriotizmusa. Az év második felében ugyanakkor már éreztette a hatását az amerikai kormányzat ellátási láncra gyakorolt hatása, így a Huawei eladásai is bezuhantak ebben az időszakban.

chinese_smartphone_user

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az így keletkező űrt egyelőre láthatóan nem sikerült teljes mértékben betölteniük a feltörekvő helyi riválisoknak, így többek közt a Xiaominek, az Oppo-nak és a Vivo-nak, jóllehet a tavalyi utolsó negyedévben mindhárom cég igyekezett komponensmegrendeléseit, ezzel együtt gyártási kapacitását felfuttatni. 

Helyi piacelemzők szerint a legambiciózusabb gyártónak a fentiek közül a Xiaomi tűnik, mely csak az előző és a mostani negyedévben összesen 100 millió készülékhez elegendő komponenst rendelt a beszállítópartnerektől. A rendelési volumen nagyságrendileg 50%-kal nőtt, miután kiderült, hogy a Huawei lényegében patthelyzetbe kerül az őszi amerikai szankciókat követően.

Egyelőre azonban úgy tűnik, a december sem telt túl fényesen a gyártók szempontjából, hiszen az év utolsó hónapjában "mindössze" 25,2 millió készüléket sikerült értékesíteniük a helyi piaci szereplőknek, ami 12,8%-os csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.