Szerző: Koi Tamás

2021. május 27. 09:11

Átvette a Huawei szerepét a Xiaomi

Az idei első negyedév végére végérvényesen kimondható lett, hogy a kínai Xiaomi Corporation szinte egy az egyben átvette a helyét a Huawei fogyasztói üzletágának az okostelefon-piacon.

Azt már eddig is sejteni lehetett, hogy a Huawei Technologiest sújtó amerikai szankciók egyik legnagyobb haszonélvezője egy szintén kínai piaci szereplő, a Xiaomi Corporation lehet, ám a cég idei első negyedéves üzleti jelentése már szemernyi kétséget nem hagy afelől, hogy a vállalat végérvényesen betöltötte az egykori okostelefon-nagyágyúnak számító Huawei összeomlása után keletkező űrt.

A vállalat idei első negyedéves árbevétele újabb rekord szintre emelkedett, így a március 31-ével záródó háromhónapos időszakban a céghez 76,8 milliárd jüan (körülbelül 12 milliárd dollár) folyt be, ami nagyjából 55%-os növekedésnek számít az előző év azonos időszakához képest, illetve kétmilliárd jüannal szárnyalja túl az előzetes elemzői várakozásokat. 

Ennél is nagyobb mértékben, 163,8%-kal nőtt a társaság nettó nyeresége, mely az első negyedévben elérte a 6,1 milliárd jüant (nagyjából 950 millió dollár). A társaság továbbra is a harmadik legnagyobb okostelefon-gyártó a világon, 14,1%-os globális piaci részesedéssel - az első negyedévben 49,4 millió Xiaomi okostelefon fogyott világszerte.

xiaomi_store_2

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A Xiaomi több fontos külpiacon is erősítette a versenyképességét. A Canalys számai szerint a vállalat 85,1 százalékos éves növekedést követően először szerezte meg a második helyet Európában az okostelefonok piacán az elmúlt negyedévben (ahol a cég piaci részesedése 22,7 százalék volt). A társaság Kelet-Európában már az egymást követő második negyedévben lett piacvezető, az okostelefonok eladásai 81,8 százalékkal növekedtek egy éven belül és a vállalat piaci részesedése elérte a 32,5 százalékot.

A cég számára jó hír, hogy a növekedésnek a jelek szerint a Huawei-jel ellentétben - legalábbis egyelőre - nem fogja útját állni Amerika, miután a helyi bíróság végzésében semmissé nyilvánította az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának azon korábbi minősítését, amely szerint a Vállalat a „Kommunista Kínai Hadsereg Vállalata” („Communist Chinese Military Company” – CCMC). A minősítés semmissé nyilvánításával a bíróság feloldotta azokat a korlátozásokat is, amelyek az Egyesült Államok állampolgárait eddig megakadályozták abban, hogy a vállalat kötvényeit megvásárolják vagy birtokolják.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról