Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 23. 10:42

Alaposan átszervezi felsővezetését az Intel

Öt év után ismét komolyabban hozzányúl felsővezetéséhez az Intel. Pat Gelsinger új arcokat hoz a vállalathoz, miközben mások új pozíciót kapnak.

Szűk fél évvel elnök-vezérigazgatói kinevezése után Pat Gelsinger hozzálátott az Intel felsővezetésének átalakításához. Távozik Navin Shenoy, aki összesen mintegz 26 évet töltött a chipgyártó kötelékében. Shenoy épp a legutóbbi, 2016-os átszervezésnél lépett eggyel feljebb, átvéve a kiebrudalt Kirk Skaugen helyét a Client Computing Groupnál ahonnan végül a Data Platforms Grouphoz került. A veterán szakember távozásának pikantériája, hogy pár éve ő is szerepelt az Intel következő lehetséges elnök-vezérigazgatói között, amely pozíciót először Bob Swan, majd idén februárban végül Gelsinger kapott meg.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ugyancsak érdekes lépés, hogy Gelsinger egy korábbi VMware-es kollégáját, a 35 év szakmai tapasztalattal rendelkező Greg Lavender ültette az Intel egy újonnan létrehozott egyik műszaki igazgatói székébe. Lavender ezzel a frissen létrehozott Software and Advanced Technology Group CTO-ja lesz, amely értelemszerűen a chipgyártó különféle szoftveres fejlesztéseiért felel. A szakember három és fél év után hagyta ott a VMware-t régi-új főnöke kedvéért. A Ciscót és a Sunt is megjárt veterán feladata tehát a szoftveres munkálatok irányának meghatározása lesz. Gelsinger már az Intelhez való visszatérésének első pletykái után kihangsúlyozta, hogy a jövő a szoftverben van ("The future is software!"), így nem csoda, hogy vezetése alatt nagyobb hangsúlyt kapnak az elsősorban különféle hardvereket tervező és gyártó Intelnél a szoftveres fejlesztések.

intl_logo

A 2000 novembere óta az Intel kötelékében dolgozó Sandra Rivera a Datacenter and AI termékekkel foglalkozó részleg ügyvezető alelnöki (és igazgatói) pozícióját foglalhatja el. Érdekesség, hogy Rivera ezt megelőzően a HR-nél húzott le bő 2 évet, korábban viszont az Intel hálózatos termékeivel foglalkozott. Mostantól már a Xeonok és az FPGA-k, valamint az ezekhez szorosan kapcsolódó gépi tanulásos megoldások jelentik a szakember munkájának középpontját.

Nick McKeown a feljebb említett Greg Lavender mellett a másik Intelen (félig-meddig) kívülről érkező szakember. McKeown az ugyancsak újonnan alapuló Network and Edge Group ügyvezető alelnöke (és igazgatója) lesz. Az új csoport gyakorlatilag a Network Platforms Group, az Internet of Things Group, valamint a Connectivity Group egyesítését takarja. McKeown eddig részmunkaidőben látott el magas rangú technikai tanácsadói (fellow) szerepet az Intelnél, ahova a Barefoot Networks 2019-es felvásárlásával került. A szóban forgó céget egyébként McKeown alapította egy társával együtt.

Végül, de nem utolsó sorban Raja Koduri is új pozíciót kapott. A szakmában jól ismert technikai guru az ugyancsak újonnan formálódó Accelerated Computing Systems and Graphics Group vezetéséért felel majd. Ez röviden a különféle GPU-s, illetve szerveres gyorsítóchipek fejlesztését viszi majd, amelyben az Intel továbbra is nagy piaci potenciált lát. Koduri 2017 őszén került a konkurens AMD-től az Intelhez, ahol azóta is a GPU-s fejlesztések jelentik a legfőbb munkáját. Ennek gyümölcsei várhatóan idén érnek be az Intel első nagy teljesítményű grafikus processzorainak formájában.

a címlapról