:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 15. 15:08

Dedikált chippel törne újabb utat a felhős adatközpontokba az Intel

Az Intel új, a felhős adatközpontokhoz tervezett chipet jelentett be. Az ígéret szerint az IPU-val (Infrastructure Processing Unit) számottevően javítható az infrastruktúra hatékonysága.

A leginkább SmartNIC-hez hasonlító fejlesztését egy új termékkategória első tagjaként kommunikálja az Intel. Guido Appenzeller, a vállalat adatközpontos termékeinek műszaki igazgatója az Intel felhős termékstratégiájának egy újabb pillérét látja az IPU-ban, amellyel számottevően növelhető a hatékonyság. Az Intel szerint az IPU a következő generációs adatközpontok szerves része lesz, a programozható chippel ugyanis egyszerűen és nagy mértékben csökkenthető a többletterhelés, így tehermentesítve a fontosabb munkafolyamatok végrehajtására hivatott processzormagokat.

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Az IPU képes rendszerszinten és automatikusan menedzselni az adatközpontos infrastruktúra különféle erőforrásait. Ezt kihasználva a felhős adatközpontok szinte kompromisszumok nélkül, magas teljesítmény és kiszámíthatóság mellett állíthatóak át tárolós- és hálózat-virtualizációra. A chip továbbá dedikált gyorsítókkal rendelkezik, amelyek képesek bizonyos modern mikroszervizek gyorsítására. Az Intel ezzel kapcsolatban kiemeli a Google és a Facebook ide vonatkozó kutatásait, melyek szerint bizonyos mikroszervizek adatkommunikációja a CPU-k műveletciklusainak akár 22-80 százalékát is felemészthetik.

intel_ipu

Az Intel négy pontban emeli ki az IPU előnyeit, képességeit: Az első helyen a különféle infrastruktúra funkciók gyorsítása szerepel, beleérte a tárolós- és hálózat-virtualizáció, illetve egyes biztonsági és dedikált protokollok gyorsítását. Utóbbiakkal komplett processzormagok szabadíthatóak fel, valamint állíthatóak át különféle hasznos munkafolyamatokra. Ennek hála jelentősen javulhat a komplett adatközpont kihasználtsága, illetve az erőforrás kezelés rugalmassága. Végül, de nem utolsó sorban virtualizálással fejlődik az adatközpont testreszabhatósága, a szoftveres alapokban hála pedig gyorsabb lehet a deployment.

Bár az IPU mint önálló egység újdonságnak számít az Intel kínálatában, a chipgyártó már régóta kínál dedikált gyorsítókat egyes processzoraiba integrálva. Erre a legjobb példa a Xeon D család, amelyet több fixfunkciós áramkörrel is ellátott a cég. Az ISA-L (Intel Storage Acceleration Library) az adattárolással kapcsolatos műveleteket hivatott gyorsítani, melyekbe beletartozik a tömörítés, checksum- és paritásszámítás, illetve a kriptográfia (titkosítás, hash) is.  A DPDK (Data Plane Development Kit) és a QuickAssist pedig az egyes hálózati műveletek gyorsításáért felel, például a kriptográfiai függvények vagy a tömörítés végrehajtásával.

a címlapról