Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 21. 10:34

München mellett építhet gyárat az Intel

Amennyiben a tárgyalások sikerrel zárulnak, újabb nagy európai beruházást eszközölhet az Intel.

Előrehaladott tárgyalásokat folytat egy félvezetőgyár esetleges telepítéséről az Intel és Bajorország - közli a Reuters. A forrás szerint bár a tartomány miniszterelnök-helyettese, Hubert Aiwanger nem árult el mélyebb részleteket, annyi kiderült, hogy Bajorország már ajánlott egy lehetséges helyszínt az üzem felépítéséhez. Az információk szerint ez a Münchentől nyugatra lévő Penzing-Landsberg, illetve az ott található használaton kívüli reptér területe lehet a befutó.

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

A Reuters megkeresésére a miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy teljes mellszélességgel támogatják a terveket. Aiwanger szerint az Intel beruházása óriási lehetőséget jelent a tartománynak. Az országban egyébiránt már számos félvezetőüzem található. Többek között az Infineon, a Texas Instruments, illetve a Bosch is rendelkezik gyárakkal. A legfejlettebb eljárással a Drezda mellett található GlobalFoundries üzem, a Fab 1 rendelkezik, amely havonta mintegy nagyjából 60 000 wafer megmunkálására képes.

intl_fab

Az Intel számára minden bizonnyal ez, vagyis az országban elérhető szakképzett munkaerő is sokat nyom a latba. Az amerikai chipgyártónak azonban vélhetően az esetleges állami támogatás mértéke jelentheti a legfőbb szempontot. A Reuters szerint az Intel összesen nagyjából 8 milliárd eurós hozzájárulást remél a beruházás megvalósításához, amely többek között különféle adókedvezményt jelentene. Mindez a teljes befektetés nagyjából harmadát fedezné.

Az Intel már rendelkezik fejlett félvezetőgyárral Európában. A chipgyártó a 90-es évek elején az írországi Leixlipben húzott fel üzemet, amelyben jelenleg többek között processzorokat termelnek 14 nanométeres eljárással. Pat Gelsinger, az Intel elnök-vezérigazgatója áprilisban Európába látogatott, hogy felmérje a következő beruházáshoz rendelkezésre álló körülményeket. A hírek szerint Bajorország vezetése mellett belga, holland, illetve luxemburgi illetékesekkel is tárgyalásokat folytatott a gyárépítésről Gelsinger. Az Intel vezetése még idén ki szeretné választani második nagy európai üzemének lokációját.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 26. 00:24

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!