Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 21. 10:34

München mellett építhet gyárat az Intel

Amennyiben a tárgyalások sikerrel zárulnak, újabb nagy európai beruházást eszközölhet az Intel.

Előrehaladott tárgyalásokat folytat egy félvezetőgyár esetleges telepítéséről az Intel és Bajorország - közli a Reuters. A forrás szerint bár a tartomány miniszterelnök-helyettese, Hubert Aiwanger nem árult el mélyebb részleteket, annyi kiderült, hogy Bajorország már ajánlott egy lehetséges helyszínt az üzem felépítéséhez. Az információk szerint ez a Münchentől nyugatra lévő Penzing-Landsberg, illetve az ott található használaton kívüli reptér területe lehet a befutó.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Reuters megkeresésére a miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy teljes mellszélességgel támogatják a terveket. Aiwanger szerint az Intel beruházása óriási lehetőséget jelent a tartománynak. Az országban egyébiránt már számos félvezetőüzem található. Többek között az Infineon, a Texas Instruments, illetve a Bosch is rendelkezik gyárakkal. A legfejlettebb eljárással a Drezda mellett található GlobalFoundries üzem, a Fab 1 rendelkezik, amely havonta mintegy nagyjából 60 000 wafer megmunkálására képes.

intl_fab

Az Intel számára minden bizonnyal ez, vagyis az országban elérhető szakképzett munkaerő is sokat nyom a latba. Az amerikai chipgyártónak azonban vélhetően az esetleges állami támogatás mértéke jelentheti a legfőbb szempontot. A Reuters szerint az Intel összesen nagyjából 8 milliárd eurós hozzájárulást remél a beruházás megvalósításához, amely többek között különféle adókedvezményt jelentene. Mindez a teljes befektetés nagyjából harmadát fedezné.

Az Intel már rendelkezik fejlett félvezetőgyárral Európában. A chipgyártó a 90-es évek elején az írországi Leixlipben húzott fel üzemet, amelyben jelenleg többek között processzorokat termelnek 14 nanométeres eljárással. Pat Gelsinger, az Intel elnök-vezérigazgatója áprilisban Európába látogatott, hogy felmérje a következő beruházáshoz rendelkezésre álló körülményeket. A hírek szerint Bajorország vezetése mellett belga, holland, illetve luxemburgi illetékesekkel is tárgyalásokat folytatott a gyárépítésről Gelsinger. Az Intel vezetése még idén ki szeretné választani második nagy európai üzemének lokációját.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról