Szerző: Koi Tamás

2021. június 15. 10:48

Tágabb hatáskört kaphatnak a nemzeti adatvédelmi hatóságok

Az egész Európai Unió adatvédelmi hatóságainak működésére kihathat az Európai Unió Bíróságának ma kiadott állásfoglalása, mely szerint egy globális multi adatvédelmi ügyeit nem csak és kizárólag annak az országnak az adatvédelmi hatósága vizsgálhatja, ahol a cég be van jegyezve.

Nem kerülheti meg a Facebook, illetve a hozzá hasonló, felhasználói adatokat globális szinten kezelő szolgáltatók az Európai Unió egyes tagállamainak adatvédelmi vizsgálatait bizonyos, konkrét ügyekben - ez az Európai Unió Bíróságán (CJEU) ma született állásfoglalása abban az ügyben, melyet a belga legfelsőbb bíróság terjesztett a luxemburgi testület elé a Facebook adatkezelési gyakorlata kapcsán.

A CJEU mai állásfoglalásában kimondja, egyes ügyekben a nemzeti adatvédemi hatóságoknak joguk van az adott tagország állampolgárait érintő adatvédelmi jogsértéseket helyi jogi eljárás keretében kezelni, még akkor is, ha egyébként az uniós jogrend szerint az ilyen szolgáltatások, illetve szolgáltatócégek esetében annak a tagországnak a hatósága illetékes, ahová az be van jegyezve.

gdpr_book

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Jelen ügy egészen 2016-ig nyúlik vissza, amikor a belga adatvédelmi hatóság a Facebook követőkódjának működése kapcsán hozott határozatot, melyet az amerikai székhelyű cég azzal támadott meg a bíróságon, hogy a belga hatóságnak nem járhat el ilyen esetekben, erre kizárólag az ír adatvédelmi hatóság jogosult, mivel a cég európai központja Írországban található. Ebben az ügyben kérte ki a belga legfelsőbb bíróság a CJEU álláspontját.

Az ír adatvédelmi hatóság működését, pontosabban az eljárások lassúságát korábban több hasonló ügyben érte már kritika, melyet az ír adatvédelmi ombudsmann, Helen Dixon kategorikusan visszautasított. Az ír szakhatóság jelenleg 27 folyamatban lévő eljárást visz a helyi központtal rendelkező multik, így többek közt az Apple, a Google és a Facebook ellen - csak utóbbi tevékenységét ebből kilenc eljárásban vizsgálják, nem számítva a céghez tartozó Instagram és WhatsApp platformok ügyeit.

a címlapról