Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 27. 14:35

Nagyot szólhat a Zen 4

Több technikai részletet is közzétett az AMD jövő évre datált Zen 4-es fejlesztéséről a Moore's Law is Dead YouTube csatorna. Amennyiben az információk helytállóak, jelentős előrelépést hozhat az új mikroarchitektúra és az arra épülő processzorok.

A kiszivárgott információk szerint a TSMC 5 nanométeres csíkszélességére tervezett Zen 4 processzormag 20 százalék feletti IPC növekedést hoz, vagyis azonos órajelet feltételezve ennyivel lehetnek gyorsabbak a Zen 3-as modelleknél a 2022-ben érkező újdonságok. A gyártástechnológiai váltásnak hála a hatékonyság, pontosabban a teljesítmény/fogyasztás mutató 50 százalékkal nőhet, miközben a mikroarchitektúra az AVX-512 utasításkészlet támogatását is elhozza.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A csatorna állítja, az AMD marad a nyolcmagos chipleteknél, tehát a CPU-s egység alapvető felépítése nem változik számottevően. Ennek ellenére az asztali AM5-ös platform maximális magszáma 24-re nőhet. A Moore's Law is Dead szerint az AMD fejlesztőműhelyében már létezik ilyen prototípus, ám ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy első körben piacra is kerülnek ilyen termékek. Ezt minden bizonnyal a piaci igények, illetve az Intel jövő évi termékpalettája dönti majd el.

zen4

A CPU-s chiplet (CCD) mellett az I/O lapka csíkszélessége is változik. A jelenlegi 12 nanométeres eljárás helyett 6 nanométeres készülhetnek a központi chipek, amely disszipációban és a hatékonyságban egyaránt számottevő előrelépést eredményezhet. Az új központi lapkába épített memóriavezérlő a DDR5-5200 szabványú modulok mellett három NVMe SSD egyidejű kezelésére is képes lesz. Az ugyancsak új 600-as sorozatú chipsetnek hála 28 darab PCIe 4.0 sávot kínál a platform az USB4 támogatás mellett.

A csatorna értesülései szerint a Zen 4-re épülő első, Raphael kódnevű asztali processzor egyes példányai integrált GPU-val érkeznek, amely megerősíti a pár hete ezzel kapcsolatban felmerült pletykát. Jelen állás szerint a Raphael valamikor jövő év harmadik negyedévében kerülhet piacra, az AM5-ös platform azonban akár már ezt megelőzően megjelenhet, a Zen 3+-ra épülő Rembrandtot ugyanis már az első negyedévben bemutatja az AMD.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról