Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 10. 11:14

Meredeken tör előre a szerverpiacon az AMD

15 éve nem látott mértékben növelte szerverpiaci részesedését az első negyedév során az AMD - derül ki a Mercury Research friss adataiból. A teljes x86-os piacot tekintve ugyanakkor csökkent a chiptervező részesedése, az ellátási problémáknak köszönhetően.

A kutatócég frissen közölt számai alapján jelenleg a szerverpiacra helyezi a legnagyobb fókuszt az AMD, amely legutóbb 2006-ban mutatott hasonló mértékű növekedést a profit szempontjából kritikus fontosságú területen. Bár a tervezőcég még mindig csak 8,9 százalékos részesedéssel bír, a legutóbbi pénzügyi jelentése alapján ezzel 286 százalékos növekedést produkált a nagyvállalati, beágyazott és a semi-custom (EESC) divízió, 1,35 milliárd dollárra lőve ki annak forgalmat. Az AMD térnyerése már a másik oldalon is érződik, mindeközben ugyanis az Intel adatközpontos részlegének forgalma 20 százalékkal 5,6 milliárdra csökkent, az ehhez társuló nyereség pedig 64 százalékos eséssel 1,3 milliárd dollárra apadt.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Az AMD ugyanakkor nem lehet maradéktalanul elégedett, a kliensprocesszorok piacán ugyanis kisebb zsugorodást hozott az elmúlt két negyedév. A Mercury Research szerint ez nem érte váratlanul az AMD, amely a félvezetőpiacon tomboló ellátási problémák miatt több más szereplőhöz hasonlóan kénytelen volt előnyben részesíteni egyes termékeinek gyártását. A legnagyobb prioritást természetesen az Epyc, vagyis a szerverprocesszorok kapták, hisz ezen a piacon a legnagyobb az AMD lemaradása, miközben a kiszolgálókba szánt CPU-kat jellemzően magas profittal lehet értékesíteni.

amd_share

Eközben a kliensek piacán a közép- és csúcskategóriás modellek kapták az elsőbbséget, ugyanis a szerverprocesszorokhoz hasonlón ezek a termékek magasabb haszonnal értékesíthetőek. Az AMD legutóbbi negyedéves eredményei ezt tökéletesen alátámasztják. A kliensprocesszorokkal és különféle GPU-kkal foglalkozó Computing and Graphics szegmens forgalma jelentősen, 46 százalékkal nőtt egy év leforgása alatt. Ezzel az AMD rekordot könyvelt el a PC-kbe szánt termékek értékesítésével, mind a forgalom, mind pedig az átlagos eladási ár (ASP) új csúcsot állított be.

A Mercury Research megjegyzi, hogy a saját gyártósorokkal rendelkező Intelhez képest az AMD-t nagyobb mértékben érintették (illetve érintik) az ellátási láncban kialakult problémák. Ahogy arról korábban már a HWSW is beszámolt, a chiptervező első számú bérgyártójának számító TSMC jelenleg nem képes maradéktalanul kiszolgálni az utóbbi egy évben jelentősen megugrott piaci igényeket. A különféle chipek iránti igény hirtelen, nagy mértékű változását jól érezteti, hogy a piackutató szerint egy év alatt 41 százalékot nőtt a processzorpiac, amely az elmúlt 25 év legnagyobb ugrását jelenti.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról