Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 21. 10:15

Rembrandttal körözné le grafikában az AMD az Intelt

Kiszivárgott az AMD notebookokra vonatkozó 2022-es útiterve. A dia szerint a fejlesztés alatt álló processzor elsősorban grafikus teljesítményre fókuszál.

Az AMD jövő évi notebookos erőfeszítéseinek középpontjában a Rembrandt kódnevű chipdizájn áll. A holland festőművészről elnevezett termék Zen 3+ CPU-architektúrát kínál majd, várhatóan legfeljebb nyolc darab mag formájában. Arról egyelőre nincs információ, hogy a ráncfelvarrott, "+" jelölésű magok miben téren el a már piacon lévő verziótól. Az előrelépés azonban vélhetően 10 százalék alatti lesz azonos órajel mellett, így a Rembrandt nem hozhat számottevő javulást CPU-s számításokban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezzel szemben az utóbbi néhány generációnál látványosan elhanyagolt GPU-t végre tisztességesen kigyúrhatja az AMD. A grafikus egység a videókártyák formájában már piacon lévő Navi 2 architektúrára épül. Ez már önmagában biztató, a fejlesztés, illetve az arra épülő 6000-es VGA-k ugyanis kifejezetten versenyképesek. Ennek ellenére nem érdemes kirobbanó, a középkategóriás videókártyákat kiváltó teljesítményre számítani. A tervezőcég a lapkaméret és a disszipáció kritikus határait szem előtt tartva alakíthatta ki az integrált GPU-t, melynek területe vélhetően nem lesz sokkal nagyobb a Cezanne-ban található egységénél.

amd_notebook_rmap_22

Dedikált memóriával nem rendelkező grafikus egységről lévén szó ez nem is feltétlenül jelent tetemes hátrányt, az integrált GPU-k ugyanis a CPU-magokkal osztoznak a jellemzően szűkös memória-sávszélességen. A Rembrandtnál ezen sokat lendíthet a DDR5 (és LPDDR5) támogatás, amely jelentősen növeli a processzor számára elérhető sávszélességet. Iparági pletykák szerint a Rembrandt legfeljebb a DDR5-5200 szabványú modulokat/chipeket támogatja majd, ami kétcsatornás módban 80 GB/s körüli értéket eredményezne. Ez 60 százalékkal múlná felül a jelenleg leginkább elterjed DDR4-3200 szabvány 50GB/s-os sávszélességét, melyből sokat profitálhat a Navi 2-es integrált GPU. Mindennek hála belépőszinten kifejezetten erős grafikus teljesítményre várható a Rembrandttól.

A Cezanne-hoz képest ugyancsak előrelépés lesz a PCI Express 4.0, valamint az USB4 támogatása, a kor követelményeinek megfelelően. Érdekesség hogy az 5 nanométer helyett a TSMC 6 nanométeres gyártástechnológiáját választotta a Rembrandt gyártásához az AMD, amelynek minden bizonnyal gazdasági okai vannak. A fejlesztést az elődökhöz hasonlóan 15 és 45 wattos TDP mellett is piacra kerül. Előbbi a vékony notebookokba, a "H" jelölésű verzió pedig a 14-17 hüvelykes, nagyteljesítményű DTR és gamer notebookokba kerülhet majd. A Rembrandtot a januári CES-en mutathatja be az AMD.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról