Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 20. 10:28

Szerény újításokat hozott a Windows 10 tavaszi frissítése

Mindössze néhány hasznos fejlesztést, illetve egy sor hibajavítást hozott az új W10 kiadás.

Megkezdte idei első nagyobb Windows 10 frissítésének terítését a Microsoft: a Windows 10 21H1, vagy May 2021 Update-ként is ismert, 19043-es build számú verzió közvetlen elődjéhez hasonlóan nem hoz hatalmas változásokat. A frissítés több lépcsőben minden felhasználóhoz eljut - így a Microsoft aránylag gyorsan el tudja csípni az új verzióval esetlegesen felmerülő hibákat, mielőtt azok még szélesebb közönséget érintenének.

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

A korábbi, Insider Preview buildekben látottak ellenére a Fájlkezelő (File Explorer) dizájnjához végül nem nyúlt a Microsoft, amely vélhetően az őszi, nagyobb átalakításhoz tartogatja ennek lehetőségét is. A kulcsíny helyett a fejlesztők inkább az alkalmazás működésén dolgoztak, mely az ígért szerint ezzel lényegesen gyorsabb lett, különösen a keresősáv tekintetében. Utóbbi használhatóságára lassan másfél éve, a November 2019 csomag óta panaszkodtak a felhasználók, tehát a Microsoft most egy régi tartozását törlesztette.

file-explorer-iconsAz Insider Preview-ban még így nézett ki a Fájlkezelő

Apró, illetve vélhetően viszonylag kevés felhasználó számára jelent segítséget, hogy a Windows Hello biometrikus beléptetőrendszer kétkamerás támogatást kapott, amely elsősorban bizonyos táblagépeknél lehet hasznos. A keményvonalas felhasználók számára jó hír, hogy a Windows Sandbox és a WDAG (Windows Defender Application Guard) is fejlődött.

Eddig a konténer runtime-ja egyezett a gazdarendszerével, mostantól azonban a runtime a mindenkori konténerhez igazított, illetve optimalizált. Ennek hála lényegesen gyorsabb működést ígér mindkét említett alkalmazásban a Microsoft. További apró változtatás, hogy immár a Windows Sandboxban is a Chromium-alapú Microsoft Edge böngésző az alapértelmezett. Szintén kisebb, elsősorban a távmunkát, illetve annak adminisztrációját végző felhasználók számára lehet hasznos változtatás, hogy a WMI GPSVC teljesítményoptimalizáción esett át.

A Microsoft szerint a 21H1 jelölésű csomag az előző, 20H2-t futtató PC-k döntő többségére könnyedén telepíthető. Ugyancsak pozitívum, hogy a tavaszi frissítés a korábbiaknál lényegesen fürgébben települ, a folyamathoz szükséges idő a havi kumulatív csomagoknál látottakhoz hasonló. A 21H1 egyébként több, mint két tucat hibát is kijavít, melyek teljes listáját honlapján tette közzé a Microsoft.

A szerény változtatásokat hozott tavaszi frissítést követően lényegesen nagyobb ráncfelvarrást hozhat az őszre datált "Sun Valley" kódnevű csomag. Az előzetes hírek szerint a fejlesztők a Start Menü mellett több egyéb, a felhasználók által rendszeresen használt felület dizájnjához is alaposabban hozzányúlnak.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 25. 21:07

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!