Szerző: Hlács Ferenc

2021. március 19. 15:00

Több UX újítást is hoz a Windows 10 legújabb Insider kiadása

A tesztverzió többek között a fájlkezelőn és a virutális asztalokon is csavar egyet.

Érdekes változtatásokat hoz a Windows 10 napokban a Dev Channelre feliratkozott felhasználók számára kiadott, Insider kiadása. A 21337-es build a szokásos kisebb-nagyobb csiszolások és bugjavítások mellett a rendszerhez csomagolt alkalmazásokon és a felhasználói felületen is farag.

Rugalmasabbá válnak többek között a virtuális asztalok: a felületek sorrendjét a felhasználók az új tesztverzióban már tetszőlegesen átrendezhetik - ehhez elég Task View nézetben az egérrel a kívánt helyre húzni a kiszemelt virtuális asztalt. Emellett az új buildben a könnyebb áttekinthetőség végett már lehetőség nyílik az asztaloknak egymástól különböző háttérképeket is beállítani.

2133701

A fájlkezelőnek is jutott figyelem, annak felhasználói felületén alapértelmezett nézetben nagyobb hézagok kerülnek az ablakban sorakozó fájlok és könyvtárak közé, amivel a Microsoft igyekszik igazodni a manapság népszerű UX trendekhez, illetve az érintőkijelzős eszközökön is egyszerűbbé tenné a fájlkezelő használatát. Igény szerint ugyanakkor a beállítások között a korábbi, kompaktabb kialakítás is visszaállítható.

2133702

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ezzel párhuzamosan a cég függetleníti a Jegyzettömb alkalmazásának frissítéseit az új Windows verzióktól, az egyszerű szövegszerkesztő új kiadásait a felhasználók már a Microsoft Store-on keresztül szerezhetik be - a szoftver továbbá új ikont is kap. Mindeközben a vállalat terminál alkalmazása, a Windows Terminal is a rendszerhez csomagolt "inbox" appá avanzsál, frissítései ugyanakkor továbbra is a Microsoft Store-on keresztül érkeznek majd. Hasonló a helyzet a Power Automate Desktoppal is, a felhasználói interakciókat, billentyűleütéseket, kattintásokat mimikáló automatizációs szoftvert a Windows 10 felhasználók plusz költség nélkül vehetik majd igénybe.

Említést érdemel továbbá a 21337-es builddel érkező Auto HDR funkció is, ez utóbbi, ahogy nevéből sejthető, a HDR-képes gamer PC-ken automatikusan bekapcsolja a szebb színmegjelenítést már több mint ezer, a funkciót támogató DirectX 11-es és 12-es játéknál. A további javításokkal és a rendszerverzió ismert problémáival kapcsolatos részletekért érdemes felkeresni a Microsoft vonatkozó blogposztját.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.