Szerző: Koi Tamás

2021. május 10. 09:59

Ismét beletört a Microsoft bicskája a Windows faragásába

Nem hivatalos információk szerint ismételten változtatott a terveken a Microsoft a "kikönnyített" Windows 10 verzió, a Windows 10X megjelenését illetően. A 2019-ben bejelentett rendszer az eredeti tervek szerint idén tavasszal kellett volna piacra kerüljön, ám a pandémia keresztülhúzta a számításokat.

Aligha jelenik meg egyhamar a Windows 10 karcsúsított kiadása, a korábban többnyire a Chrome OS közvetlen ellenfeleként aposztrofált Windows 10X, ha egyáltalán megjelenik valaha - a Petri nevű szakportál belsős forrása szerint az operációs rendszer biztosan nem kerül piacra idén, illetve az eredeti formájában szinte biztosan nem fognak majd találkozni vele a felhasználók. 

Az eredetileg kétkijelzős eszközökhöz fejlesztett, egyszerűsített Windows 10 változatot 2019 őszén jelentette be a Microsoft két új Surface eszközzel, a Surface Duo és a Surface Neo-val karöltve. A néhány hónappal a bejelentést követően kitört globális pandémia azonban átrajzolta a terveket, így a távmunka térnyerése miatt a PC-eladások, ezzel együtt a Windows 10 értékesítések meglódultak, a Microsoft pedig ezzel párhuzamosan közölte, hogy a Windows 10X mégis az egykijelzős noteszgépeken debütál majd - valamikor 2021 tavaszán.

windows10x_inhand

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A Chrome OS vetélytársának kikiáltott Windows 10X a tervek szerint egyszerűsített interfészt, ezen belül lecsupaszított Start Menüt kapott volna, emellett átszabták volna a többfeladatos üzemmódot és - későbbi időpontban - a Win32-es alkalmazások konténerizált futtatását is támogatta volna a rendszer. A redmondi szoftvercég összességében egy modern, lecsupaszított, erősen a felhőalapú szolgáltatásokra támaszkodó operációs rendszerként tekintett a Windows 10X-re. 

Kiszivárgott pletykák szerint a rendszer vizuális újdonságai egy átfogó Windows 10 frissítéssel megjelenhetnek majd a mintegy 1,3 milliárdnyi Windows 10-es eszközön, a Sun Valley kódnevű projekt a várakozások szerint az operációs rendszer idén őszi, októberben érkező frissítésével érhet majd be. 

A Windows 10X kísértetiesen emlékeztet a Microsoft két korábbi, hasonló próbálkozásának sorsára: a szoftvercég sem a 2012-ben megjelent Windows RT-vel, sem a 2017-es Windows 10 S-sel nem tudta számottevő mértékben megváltoztatni a Windows (10) termékstruktúráját.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról