Szerző: Hlács Ferenc

2021. március 3. 09:45

Magyarországon is elindult a Facebook tényellenőrző programja

A cég már a magyar hírfolyamokban is hátrébb sorolja a félrevezetőnek ítélt tartalmakat.

Magyarországon is elindult a Facebook fact checking, azaz tényellenőrző programja, amellyel a közösségi oldal igyekszik elejét venni a felületén terjedő félretájékoztatásnak. A program fókuszában a virális félretájékoztatás azonosítása és orvoslása áll, különösen a valóságalappal nem rendelkező, egyértelmű álhírek esetében. A kezdeményezésben részt vevő, külső tényellenőrző partnerek elsősorban az aktuális, felkapott, "provokálóan hamis állításokat" igyekeznek feldolgozni, amelyek az átlagemberek számára is fontosak. A Facebookon közzétett híreket és egyéb tartalmakat a vállalat az AFP bevonásával ellenőrzi - a hírügynökség a Nemzetközi Tényellenőrző Hálózat (International Fact-Checking Network, röviden IFCN ) tanúsítványával rendelkezik.

VISSZA A SOR VÉGÉRE

Amennyiben az AFP egyik munkatársa egy tényellenőr valótlannak talál egy adott hírt vagy egyéb posztot, az adott bejegyzés olvasóit a Facebook figyelmezteti annak félrevezető tartalma kapcsán, a posztot továbbá a felhasználók hírfolyamaiban lejjebb pozicionálja, csökkentve annak láthatóságát. Ha egy Facebook oldal vagy domain rendszeresen oszt meg álhírnek ítélt tartalmakat, a vállalat az elérés visszafogása mellett megvonja a bevételszerzési és hirdetési lehetőségeket is. A hamisnak ítélt tartalmakat ugyanakkor a tényellenőrök továbbra sem távolítják el az közösségi oldalról - ezt a Facebook ugyanakkor a különösen súlyos eseteknél ahogy eddig, továbbra is megteheti.

fbfc02

A tényellenőrzés a Facebook mellett az ugyancsak a cég szárnyai alatt működő Instagramra is kiterjed, ahol az Explore és hashtag oldalakon a cég blokkolja az álhírként jelölt tartalmakat, a hírfolyamban pedig ugyancsakhátrébb sorolja azokat - és persze az Instagramon is láthatók lesznek a félrevezető posztokra figyelmeztető címkék, beleértve az Instagram Storyk felületét is. A Facebook a részben hamisnak vagy az adott kontextusban hiányosnak ítélt híreknél is alkalmaz figyelmeztetőcímkét, noha kevésbé hangsúlyos megjelenéssel.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A közösségi óriás a fentieken túl a felhasználókat, illetve az oldalak adminisztrátorait értesítésben is figyelmezteti, ha félrevezetőnek ítélt tartalmat próbálnak megosztani, vagy ha a múltban már megosztottak hasonlót. A 3PFC bármilyen típusú, a Facebookhoz tartozó közösségi felületeken megosztható tartalmat képes ellenőrizni, legyen szó hivatkozásokról, fényképekről vagy akár videókról.

fbfc01

Lengyelország, a Balkán-félsziget, a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Románia után Magyarország és Bulgária csatlakozása segít az AFP-nek megerősíteni tényellenőrző hálózatát Közép-Kelet-Európában, ezáltal harcolni a dezinformáció terjesztésével szemben a kontinens e részén. Az AFP a tényellenőrzés terén is megerősíti vezető pozícióját a régióban: az ügynökség immár 17 európai országra terjed ki, és 12 különböző európai nyelven működik - mondta el Christine Buhagiar, az AFP európai regionális igazgatója.

A már Magyarországra is kierjedő program a Facebook három részből álló stratégiájához igazodik: ennek első pontját a cég közösségi alapelveit sértő tartalmak és fiókok eltávolítása jelenti, a platform biztonságának megőrzése érdekében. A második sarokkő az alapelveket ugyan nem sértő, de rossz minőségű tartalmak elérésének csökkentése, legyen szó a fentebb tárgyalt álhírekről vagy akár a spam, illetve egyszerű kattintásvadász tartalmakról. A harmadik pont az emberek tájékoztatása, hogy maguk dönthessék el, mely tartalmakban bíznak meg - ehhez a cég az álhíreket jelző címkék mellett az egyes cikkek forrásairól tájékoztató kontextus gombot is bevezet, illetve figyelmezteti a felhasználókat, ha 90 napnál régebbi hírt szeretnének megosztani.

Globálisan a Facebook külső tényellenőrző programja, a 3PFC keretében már több mint nyolcvan tényellenőrző partnerrel dolgozik együtt, több mint hatvan különböző nyelven ellenőrizve a közzétett tartalmakat - a cég a jövőben a hálózat további bővítését tervezi. A partnerek az említett, független Nemzetközi Tényellenőrző Hálózaton keresztül szereztek tanúsítványt működésükhöz, munkájuk során pedig követniük kell annak etikai szabályzatát. Az IFCN szabályzata egy sor olyan kötelezettségvállalást ír elő, amelyet a szervezeteknek be kell tartaniuk, mint a pártatlanság és tisztesség, a források átláthatósága, a finanszírozás és a szervezés átláthatósága, a módszertan átláthatósága, valamint a nyílt és őszinte javítási irányelvek.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról