Szerző: Hlács Ferenc

2021. február 23. 09:26

Megegyezéssel zárult Ausztrália és a Facebook tusája

A közösségi óriás visszaállítja a híreket felületén az ausztrál felhasználók számára.

Néhány napra tűntek csak el a hírek az ausztrál felhasználók Facebook hírfolyamairól: a közösségi óriás visszaállítja a régióban a múlt héten letiltott tartalmakat, miután hosszas egyeztetések után végre sikerült megegyeznie az Ausztrál kormányzattal annak sokat vitatott törvénytervezete kapcsán.

A tavaly decemberben megjelent tervezet eredetileg egy olyan jogi keretrendszer létrehozásáról szól, amelyben a híroldalak díjakat róhatnak ki nem csak tőlük átvett tartalmak, de a különböző online felületeken - például a Facebookon vagy a Google keresési eredményeiben - közzétett, a híreikre mutató linkek után, amelyeket az adott platformnak kell kicsengetnie. A díjak pontos értékét a felek "jóhiszemű alku" keretében határozhatják meg, ha pedig ez nem sikerül, egy a kormányzat által kijelölt semleges szereplő jelölheti ki, hogy melyik fél ajánlata lesz érvényes.

zuck00

Az ügy nagy port kavart, annak kapcsán először a Google helyezte kilátásba, hogy kivonja szolgáltatását Ausztráliából, majd a Facebook múlt héten a tettek mezejére is lépett, és kigyomlálta a hírtartalmakat a hírfolyamokból az országban, illetve az ausztrál híroldalak posztjait globálisan kitiltotta platformjáról. Míg nem sokkal a tiltás után az ország kormányzata még arról beszélt, nem enged a Facebook nyomásának, most úgy tűnik a feleknek mégis sikerült zöld ágra vergődni, és néhány ponton faragni a kifogásolt törvénytervezeten.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

A hamarosan érvénybe lépő törvény továbbra is megköveteli majd, hogy az online platformok fizessenek a felületükön közzétett hivatkozásokért a helyi híroldalaknak, ugyanakkor a változtatások értelmében a kormányzat a platformok korábbi megállapodásait is figyelembe veszi majd az egyes vállalatokkal, mielőtt megállapítaná a díjfizetési kötelezettséget - a végleges döntés előtt pedig egy hónappal figyelmezteti majd az érintetteket a folyamatban lévő elbírálásról. Mindezeken túl, ahol mégis szükséges a hivatkozási díj meghatározása, annak kialkudására a feleknek két hónapot biztosít majd a törvény, mielőtt külső felet jelölne ki az ár meghatározására.

A módosításokat követően a Facebook frissítette a tiltást bejelentő eredeti blogposztját, amelyben immár arról ír, elégedett az ausztrál kormány döntésével, és megkezdi a kiebrudalt hírtartalmak visszaállítását a felületén. A tiltás feloldására az ausztrál felhasználók, illetve a helyi híroldalak a poszt szerint a következő napokban számíthatnak.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 13:24

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.