Szerző: Koi Tamás

2021. január 5. 10:44

Rövidesen a belépőszinten is alap lesz az 5G

Minden fontosabb részletet elárult a Qualcomm vadonatúj, 5G-képes belépőszintű okostelefonos rendszerchipjéről.

Az 5G-s hálózatok globális terjedése kapcsán sokan a tyúk és a tojás klasszikus esetéhez hasonlítják a hálózati lefedettség, illetve a telefonkínálat hiányosságait - ez utóbbi probléma ugyanakkor idén úgy tűnik, végérvényesen megoldódhat azzal, hogy immár a belépőszintű készülékekben is megjelenhetnek az 5G-s modemek. A Qualcomm hétfőn lerántotta a leplet a Snapdragon termékcsalád legújabb, 4-es sorozatú lapkájáról, a Snapdragon 480-ról, mely megkapja a tavaly bemutatott Snapdragon 690-ben először megjelent X51 típusú modemet.

Az X51 egyik lényeges tulajdonsága, hogy a milliméteres hullámhoszú és a 6 GHz alatti spektrumokon egyaránt képes 5G-kapcsolat létrehozására, vagyis gyakorlatilag a világ összes 5G-s hálózatán használható régiótól függetlenül. A Qualcomm szerint a chip letöltési irányban elméletileg akár 2,5 Gbps tempóra is képes, míg a feltöltést 660 Mbps-ben maximálták, ezzel együtt nem elhanyagolható az LTE-hálózatokon elérhető 800 Mbps teoretikus letöltési sebesség sem.

snapdragon480

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az 5G-s modemen túl a Qualcomm a 8 nanométeres gyártástechnológiával készülő lapkán elhelyezett két Cortex A76 és hat A55 processzormagot, előbbiek maximum 2, utóbbiak legfeljebb 1,8 GHz-ig skálázódhatnak. A lapka új, elődjénél jelentősen nagyobb teljesítményű grafikus magot is kap, az Adreno 619 és a gyorsabb CPU-k révén összességében akár kétszeres teljesítménynövekedés is elérhető az előző generációs Snapdragon 460 lapkához képest. A lapka AI-feldolgozóegysége is gyorsult, a Qualcomm számításai szerint nagyjából 70%-kal.

A Snapdragon 480 a fentiek mellett Bluetooth 5.1 és Wi-Fi 6 kompatibilitást kínál, támogatja a QuickCharge 4+ töltési technológiát, illetve fejlettebb képfeldolgozó áramkörrel is rendelkezik. Az új lapkával szerelt első készülékek a következő hónapokban jelenhetnek meg a gyártók kínálatában.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.