Szerző: Hlács Ferenc

2016. augusztus 15. 12:01

Teljesen új operációs rendszert fejleszt a Google

Elhagyja a Linux kernelt a Google legújabb házon belül fejlesztett operációs rendszer, a Fuchsia. A beágyazott környezetbe szánt, Magenta kernelre építő projekt jó skálázhatóságával előzheti a riválisokat.

Teljesen új operációs rendszeren dolgozik a Google, amely szakít a Linux kernellel és a jövőben az IoT robbanásszerűen növekvő területén, különböző beágyazott eszközökben találhat otthont. A lépés váratlan a keresőóriás részéről, különösen miután az eddig minden rendszerénél Linuxra épített, legyen szó az Androidról vagy épp a Chrome OS-ről, de ezzel együtt érthető is, hiszen a robusztus Linux kernel nem a leghatékonyabb megoldás, ha a hiperalacsony fogyasztású, szerény kapacitású hardverrel felszerelt IoT készülékekről van szó.

A nyílt forrású Fuchsia nevű rendszer ezért a Linux helyett a Magenta kernelre épít, amely kifejezetten beágyazott eszközökhöz készült, és a LittleKernel projekt alapjain nyugszik. A Google új kezdeményezését az Android Police szúrta ki, az már GitHubra is felkerült. Noha a vállalat pontos céljairól még nem beszélt a projekt kapcsán, az gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a Fuchsia olyan pehelysúlyú rendszerek ellen indul harcba, mint a FreeRTOS vagy épp a Huawei által fejlesztett, tavaly bejelentett LiteOS, amelyet a cég 10 kilobájtba zsúfolt bele.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A megoldás fő versenyelőnye a Magenta kernel lehet, amely jó skálázhatóságával emelkedik ki a riválisok közül, így a beágyazott eszközök mellett, akár mobilkészülékeken vagy asztali PC-ken is bevethető, továbbá támogatja a felhasználói fiókokat, illetve az Android Police szerint az Android 6.0-ból ismerős engedélyrendszer is működhet rajta. A Fuchsia a 32 és 64 bites ARM lapkákat és a 64 bites x86-os chipeket is támogatja, a létrehozásához használt elsődleges programnyelv pedig mi más is lehetne, mint a Google-nél házon belül fejlesztett Dart.

A felhasználói felületért az ugyancsak gyerekcipőben járó Flutter felel, amely alapvetően a párhuzamos iOS-es és androidos appfejlesztést hivatott megkönnyíteni a fejlesztőknek, egyetlen kódbázis használatával. A projektben mindezek mellett az Escher renderelő is helyet kapott, OpenGL és Vulkan támogatással, a rendszer a Material Design UI-tervezési irányelvnek megfelelő vizuális effektekkel is megbirkózhat, legyen szó árnyékokról vagy akár virtuális szórt fényről - a Fuchsiát futtató eszközök így gond nélkül illeszkedhetnek a Google által eddig kijelölt dizájn-irányvonalra.

Egy saját, hatékonyabb beágyazott rendszer még ha hirtelen is jött, adja magát a Google részéről, hiszen a cég mind több saját IoT eszközzel áll elő, elég a Chromecastokra, az OnHub routerekre, az Android Wearre vagy épp a Google Home okosotthon-központra gondolni. Az eszközök jelenleg Chrome OS-t vagy lecsupaszított Androidot használnak, a teljes értékű asztali környezetben is bevetett rendszer ugyanakkor sok tekintetben "túlképzett" az egyszerű készülékekhez. Noha a Fuchsia az eddigi információk alapján okostelefonokon és asztali környezetben is megállhatja a helyét, valószínűtlen, hogy a keresőóriás ezeken a területeken le akarná váltani jelenlegi platformjait, azokat inkább épp közelíti egymáshoz, nemrég lettek elérhetők az androidos appok az asztali rendszeren is.

A kísérletező kedvűeknek érdemes ellátogatni a Fuchsia GitHub oldalára, sőt nekik további jó hír, hogy a cég hivatalosan is megerősítette, hogy a rendszer rövidesen Raspberry Pi 3-ra is megérkezik.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról