:

Szerző: Koi Tamás

2020. november 20. 12:22

Csírájában fojtja el a gyűlöletbeszédet a Facebook

Most először tette közzé átláthatósági jelentésében a gyűlöletbeszédre vonatkozó előfordulási mutatót a Facebook. A közösségi oldal a mesterséges intelligencia algoritmusokra támaszkodva mostanra elképesztő hatékonyan lép fel a kifogásolható tartalmakkal szemben.

Először tette közzé szokásos, negyedéves átláthatósági jelentésében az ún. gyűlöletbeszéd előfordulási mutató a Facebook. Az óriáscég az utóbbi időszakban láthatóan komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a legnagyobb közösségi felületekre (így magára a Facebookra, vagy az Instagramra) kerülő tartalmak megfeleljenek a moderációs alapelveknek, így elsősorban jelentős fejlesztéseket hajtott végre az utóbbi időben a mesterséges intelligencia-alapú szűrőalgoritmusaiban.

Ennek köszönhetően az idei harmadik negyedévben a gyűlöletbeszéd előfordulási (megjelenési) aránya 0,10-0,11% volt a fenti platformokon, vagyis tízezer tartalommegtekintésre 10-11 kifogásolható poszt jutott a statisztikák szerint. Az ominózus tartalmakat a Facebook automata algoritmusai és hús-vér moderátorai ma már szinte teljesen proaktívan, még azelőtt eltávolítják az oldalról, hogy bárki kifogást emelt volna ellenük - a legutóbbi negyedévben mind az Instagramon, mind a Facebookon 95% körül állt a proaktív beavatkozások aránya.

fb_hatespeech

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A rendszer alapvetően az egyre kifinomultabb mesterséges intelligencia algoritmusoknak köszönheti hatékonyságát, mely a sima, szöveges posztok mellett már a képi tartalmakat, illetve azok kontextusait is képes analizálni. A rendszernek azonban a cég saját bevallása szerint is vannak bizonyos korlátai, így az újabb trendekre, sztorikra alapuló gyűlöletbeszéd-formákat rendszerint meg kell tanítani az algoritmusnak, emellett nehézséget okoz a nyelvi és országspecifikus trendek beillesztése is.

Ad abszurdum számíthat az is, hogy a Facebook miként értelmezi a gyűlöletbeszédet, erre jó példa, hogy a holokauszttagadást csak múlt hónapban kezdte kategorikusan üldözni a szolgáltató.

A koronavírus világjárvány hatására a Facebook kénytelen volt minden korábbinál több esetben bevetni automata szűrőalgoritmusokat, miután a moderátorokat a legtöbb irodából hazaküldték, otthonról pedig érthető okokból nem volt biztosított számukra a teljes munkakörnyezet. A cégnek dolgozó moderátorok egyébként éppen a napokban írtak nyílt levelet a platform üzemeltetőinek, amiért foglalkoztatójuk a járványveszély érdemi csökkenése előtt visszarendelte őket az irodába. 

A moderátorok szerint mindez a mesterséges intelligencia kudarcát mutatja. Ahogy fogalmaznak, az algoritmus lényegében vaktában tüzel, így fontos, az alapelveket egyáltalán nem sértő tartalmakat eltávolít, míg egyes, nemkívánatos posztokat átenged a szűrőn.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 12:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.