Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 4. 10:30

Tízmillió eurós büntetés járhat Ausztriában az online gyűlöletbeszédért

Újabb törvénnyel igyekszik a gyűlöletbeszéd online formáját háttérbe szorítani, szankcionálni az osztrák szövetségi kormány. Egy készülő törvénytervezet értelmében akár tízmillió eurós büntetés is kiszabható lesz majd azokra az internetes közösségi szolgáltatásokra és más platformokra, melyek nem tesznek meg mindent azonnal a sértő tartalmak eltávolításáért.

Újabb fronton indít támadást az online gyűlöletbeszéd ellen Ausztria. egy az osztrák igazságügyminiszter által jegyzett új törvényjavaslat értelmében akár tízmillió euróra is lehet majd büntetni azokat a közösségi szolgáltatásokat, platformokat, melyeken a sértő tartalom megjelent, és a platformtulajdonosok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy az a lehető leghamarabb eltűnjön. Az új szabályozást - mely elsősorban a Google és a Facebook működésére lehet hatással - az érintett kötelezettek üdvözlik, ugyanakkor egységes, uniós fellépést szorgalmaznak a témában.

Az online gyűlöletbeszéd visszaszorítását célzó törvény a tervezet szerint azon, Ausztriában (is) működő vállalkozások számára ír elő kötelezettségeket a sértő tartalmak kezelése kapcsán, melyek legalább 100 ezer felhasználóval rendelkeznek, éves árbevételük pedig eléri az 500 ezer eurót. Az új törvény célja, hogy a sértettek gyorsított eljárásban, gyakorlatilag azonnal, hosszadalmas jogi procedúra nélkül el tudják érni, hogy az inkriminált bejegyzések, kommentek vagy videók eltűnjenek az online térből.

facebook_german_mod
moderátor dolgozik a facebook berlini központjában (fotó: DPA)

Ingyenes Kubernetes workshop április 27-én (x)

A piacvezető Rancher szakértői bemutatják, hogyan kezelhető hatékonyan a gyakorlatban a Kubernetes.

Ingyenes Kubernetes workshop április 27-én (x) A piacvezető Rancher szakértői bemutatják, hogyan kezelhető hatékonyan a gyakorlatban a Kubernetes.

Az érintett platformoknak ennek érdekében egy egyszerű bejelentőrendszert kell majd létrehozniuk és fenntartaniuk, kötelező lesz egy csak az ilyen ügyeket intéző, élőszemélyes ügyfélszolgálati vonalat fenntartaniuk, továbbá évente jelentést kell adniuk a kijelölt osztrák kormányszervnek a beérkezett panaszokról és azok megoldási módjáról. A cégeknek a nyilvánvalóan bűncselekménynek minősülő posztokat és bejegyzéseket a bejelentéstől számított 24 órán belül törölniük kell majd, más, törvényellenes tartalmak esetén erre legfeljebb hét napjuk lesz.

Az érintett cégeket, többek közt a Google osztrák és a Facebook német kirendeltségét tömörítő osztrák ISPA üdvözölte a törvényjavaslat benyújtását, ugyanakkor újfent hangsúlyozták a tagok, hogy a problémát a tagállami fellépés helyett egységes, európai szabályozással kellene kezelni. Erre utal egyébként, hogy Németországban két éve hatályban van egy hasonló célt szolgáló jogszabály, ugyanakkor mindeddig nem hozott érdemi változást az online gyűlöletbeszéd elleni küzdelemben. 

Az online gyűlöletbeszéd visszaszorítására vonatkozó osztrák törvényjavaslatot rövidesen a parlament elé terjesztik, hatályba lépésének idejéről egyelőre nincs konkrét információ.

a címlapról