Szerző: Hlács Ferenc

2020. november 3. 08:54

Klaviatúrába integrálva is elérhető a Raspberry Pi 4

A Raspberry Pi 400 névre hallgató eszközzel a cég kompakt asztali PC-t kínál, a legfrissebb Raspberry Pi felturbózott verziójával a motorháztető alatt.

HIRDETÉS

Billentyűzetbe költözik a legújabb Rasberry Pi: a népszerű fejlesztői lapka mögött álló Raspberry Pi Foundation bejelentette a széria legújabb modelljét, a Raspberry Pi 400-at. Lényegében egy kompakt, billentyűzetbe épített Rasbperry Pi 4-ről van szó, amellyel a vállalat az olyan klasszikus PC-k, mint az ugyancsak a klaviatúrába integrált ZX Spectrum vagy Commodore modellek nyomdokaiba lépne.

raspi400

A Raspberry Pi 400 az íróasztalokon is kevesebb helyet foglal, mint egy hagyományos Rasbperry Pi 4 és egy billentyűzet kombinációja, ráadásul a fejlesztőgárda az új eszközben dolgozó vasat valamelyest fel is turbózta, a 4 gigabájt RAM-mal szerelt, integrált Raspberry Pi 4 az alapítvány kapcsolódó blogposztja szerint kevésbé melegszik, és gyorsabb is mint hagyományos társa. Az új eszközben dolgozó négymagos Broadcom BCM2711 SoC Cortex-A72 magjai egész pontosan 1,8 gigahertzen ketyegnek, ami nem elhanyagolható, 0,3 gigahertzcel haladja meg a mezei Rapsberry Pi 4-nél látott órajelet.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

A csatlakozók terén ugyanakkor egy hajszállal visszafogottabb a Raspberry Pi 400 azon ugyanis a két USB 3.0 mellett csak egy USB 2.0 aljzatot találunk, szemben a hagyományos modell kettő csatlakozójával - úgy tűnik az integrált billentyűzet nem jelenti, hogy több szabad USB port maradna az eszközön. Ettől eltekintve ugyanakkor lényegében megegyezik a kínálat, a kompakt gép hátoldalán megtaláljuk az ismert két microHDMI és egy darab gigabites Ethernet csatlakozót, az USB-C tápaljzatot, GPIO tűket, illetve a microSD foglalatot is. Természetesen az integrált Wi-Fi 802.11b/g/n/ac és Bluetooth 5.0 BLE támogatás is adott.

00:42
 

NEW Raspberry Pi 400: a computer in a keyboard

Még több videó

A frissen bejelentett Raspberry Pi 400 nettó 70 dollárért lesz megvásárolható, nettó 100 dollár ellenében pedig komplett csomagot kínál a cég, amelyben a billentyűzet-számítógép mellett egér, USB-C tápegység, Raspberry Pi OS rendszerrel előre telepített SD kártya, microHDMI-HDMI kábel, illetve nyomtatott útmutató is található az eszközhöz. A Raspberry Pi 400 billentyűzete egyelőre angol, francia, olasz, német és spanyol kiosztással érhető el, a későbbiekben azonban az összes, a hivatalos Raspberry Pi klaviatúra által is támogatott nyelvre szabva megvásárolható lesz.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 19. 10:30

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.