Szerző: Hlács Ferenc

2020. október 20. 08:51

Szakít az elődök kialakításával a Raspberry Pi Compute Module 4

A Raspberry Pi 4 Model B ipari környezetbe szánt verziója már nem SODIMM foglalatra támaszkodik, megtörve a kompatibilitást a korábbi modellekkel.

Bemutatkozott a Raspberry Pi 4 Model B beágyazott rendszerekbe szánt kiadása, a Raspberry Pi Compute Module 4 (CM4). Hasonló, lecsupaszított verziót már a fejlesztői lapka korábbi modelljeiből is piacra dobott a Raspberry Pi Foundation, a legfrissebb Compute Module azonban elődeitől eltérő, még kompaktabb kivitelben érkezik. A Raspberry Pi Foundation szerint az évente eladott, mintegy hétmillió Rasperry Pi eszköznek több mint fele köt ki ipari környezetben, a digitális megjelenítőktől a vékony klienseken át a különböző munkafolyamat-automatizációs megoldásokig. 

rpicm4

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Noha a kisebb helyigény alapvetően pozitívum, az új kialakítás mégis rossz hír lehet azoknak, akik a korábbi, JEDEC DDR2 SODIMM foglalatban ülő Compute Module-okat cserélték volna ki az izmosabb hardverre eszközeikben. A Raspberry Pi Compute Module-ok egyik erőssége ugyanis épp a generációkon átívelő kompatibilitás volt, amelyet az új dizájnnal elvágnak a tervezők. Az új modellel a vállalat két, nagy sűrűségű merőleges csatlakozóra tér át, melyek egyike a tápellátásról, illetve a kisebb sebességű interfészek támogatásáról gondoskodik, míg a másik kifejezetten a nagy sebességű interfészeket szolgálja ki. Ezzel a lapka számottevően zsugorodik - így értelemszerűen az arra építő eszközök is kisebbek lehetnek.

rpicm4c

A fejlesztés megkönnyítéséhez a CM4 szokás szerint egy bővítőlapkát is kap, a Compute Module 4 IO Boardon megtalálhatók az ismert fizikai csatlakozók, azaz két USB, egy Ethernet, illetve két teljes értékű HDMI aljzat is, továbbá microSD és PCI Express Gen 2 x1 foglalat is került rá. A kiegészítővel az ismert 40 GPIO tűs bővítőlapkák vagy HAT-ek is használhatók, illetve a kamerák is kijelzők csatlakoztatásához szükséges FPC csatlakozók is ott vannak rajta.

rpicm4e

A Raspberry Pi CM4-en a nagy testvérről ismert hardvert találjuk, beleértve a négy, 1,5 gigahertzen ketyegő Cortex-A72 maggal dolgozó Broadcom BCM2711 processzort, a 2, 4 és 8 gigabájtos opciók mellett azonban már 1 gigabájt LPDDR4-3200 SDRAM-mal is elérhető az eszköz, 8, 16 vagy 32 gigabájt eMMC Flash tárhely mellett. A fedélzeten emellett Bluetooth 5.0-nak, illetve 2,4 és 5 gigahertzes, 802.11b/g/n/ac szabványokat támogató Wi-Finek is jutott hely - a rádiós képességek pedig akár U.FL csatlakozós antennával is felturbózhatók. Akárcsak a teljes értékű Raspberry Pi 4 Mobel B-n, itt is két HDMI kimenetet találunk, OpenGL ES 3 támogatással érkező VideoCore VI grafikával. Az eszközre 28 GPIO tűt zsúfoltak a fejlesztők. A Raspberry Pi CM4 indulóára nettó 25 dollár, a kiegészítőlapka pedig nettó 35 dollárért vásárolható meg.

a címlapról