:

Szerző: Koi Tamás

2020. október 22. 12:06

Csehországban az Ericsson, itthon a ZTE nyert a CETIN-tenderen

A svéd Ericsson győzelmével zárult a cseh PPF befektetői csoport 5G-s hálózatépítési tendere a csoport anyaországában, Csehországban. Bár a cégcsoport több kelet-európai országban, így hazánkban is jelen van érdekeltségeivel, ami a beszerzés során előnyt jelenthetne, a tender a magyar piacon más győztest hozhatott.

A svéd Ericsson lett a befutója a cseh PPF Csoport saját infrastruktúra-cége, a CETIN által kiírt 5G-s hálózatmodernizációs tendernek Csehországban. A felek még nem hirdették ki hivatalos formában a tender végeredményét, a szervezet szóvivője ugyanakkor hétfőn kénytelen volt megerősíteni a hírt a sajtó számára a PPF egyik igazgatótanácsi tagjának elszólása után.

SZENZITÍV TERÜLET

A PPF Csoport infrastruktúra-cége által kiírt tender kimenetele Csehországban több szempontból is rendkívül szenzitív fejleménynek számít. Az ország vezetése ugyanis erősen megosztott azzal kapcsolatban, hogy a kínai beszállítóknak lehet-e teret engedni az ilyen beszállítói tendereken - míg a cseh kiberbiztonsági ügynökség, a NUKIB már 2018-ban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Huawei termékeinek használata (kiber)biztonsági kockázatot jelentenek, addig Milos Zeman cseh államfő egyértelműen a kelet-európai ország kínai nyitását szorgalmazza.

Nem kevésbé ingoványos talaj ez a befektetői csoport első embere, a leggazdagabb cseh, Petr Kellner számára, akinek a távközlés mellett komoly érdekeltségei vannak az ingatlan- és pénzügyi szektorban is, egyebek mellett Kínában, ahol a Home Credit hitelintézet révén képvisel komoly jelenlétet. Kellnernek ezen pozícióit veszélyeztetheti minden olyan lépés, és üzleti döntés, mely a kínaiak csehországi pozícióit gyengíti.

cetin_hq
a cetin székháza (fotó: idnes.cz)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A mostani tender eredményeként Ericsson eszközökből épülhet majd a legnagyobb cseh mobilszolgáltató, az O2 Csehország 5G-s rádiós hálózata, mivel utóbbi hálózati infrastruktúráját a CETIN biztosítja. A mobilszolgáltatónak egyébként a PPF Csoport a 81%-os, többségi tulajdonosa. 

A cseh mobilpiacon az 5G-s kereskedelmi szolgáltatások indulása most válhat esedékessé, hiszen a helyi hírközlési hatóság, a CTU idén ősszel tervezi lezárni az úttörő 5G-s sávokra (700 MHz, 3,6 GHz) kiírt értékesítési eljárást, mely nem indult éppen zökkenőmentesen: A hatóság feje az aukció általa vállalhatatlan feltételeire hivatkozva januárban lemondott, az operátorok pedig peres úton támadták meg a kiírási feltételeket, melyek egyértelműen kedveznek legalább egy új piaci szereplő megjelenésének.

Iparági bennfentesektől úgy tudjuk, hogy a PPF Csoport a többi érintett országban, így Magyarországra vonatkozóan is lényegében lezárta az 5G-s beszállítói tendert, a döntéssel kapcsolatos bejelentés napokon belül várható. A PPF július óta hazánkban is szétválasztotta a szolgáltatói és az infrastruktúra-oldalt, így a Telenor Magyarországból jogutódlással kivált a CETIN Hungary Zrt, mellyel a mobilszolgáltató teljes aktív- és passzív infrastruktúrája kiszervezésre került (leszámítva a maghálózatot). 

ITTHON MARADHATNAK A KÍNAIAK

Hazánkban ugyanakkor teljes egészében a ZTE Technology biztosítja a CETIN mobilhálózati infrastruktúrájának alapjait, illetve információink szerint a tender zárásával Magyarországon a kínai beszállító kapott lehetőséget arra, hogy az 5G-s hálózatmodernizációban részt vegyen. A végeredményt a HWSW információi szerint részben befolyásolta az is, hogy a jelenlegi 5G-s hálózati topológiánál (non standalone) a rendszer erősen támaszkodik a 4G-s infrastruktúrára, így kompatibilitási okokból nem célszerű a beszállítók vegyítése, nem utolsósorban pedig a ZTE kínálta a legelőnyösebb pénzügyi feltételeket. 

A ZTE 2010-ben jelent meg a magyar mobilhálózatokban, amikor azóta sem pontosan tisztázott ellentételezés mellett megnyerte az akkori infrastruktúra-tulajdonos, az akkor még norvég kézben lévő Telenor hálózatieszköz-beszállítói tenderét, kiütve ezzel a nyeregből a korábbi két partnert, az Ericssont és az akkor még a Siemens-szel közösen dolgozó Nokiát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 21:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.