Szerző: Koi Tamás

2020. október 2. 13:21

Jöhet a negyedik szolgáltató a cseh mobilpiacra

Viszontagságos előkészítő fázist követően lezárult a cseh hírközlésszabályozó szerv 5G-s frekvenciaauckiójának jelentkezési fázisa. A tegnapi határidőre összesen hét cég adta be a jelentkezést, gyakorlatilag borítékolható, hogy a háromszereplős piacra új operátor léphet az országban.

Jelentős csúszással végül, de megkezdődhet Csehországban a helyi hírközlési hatóság, a Český telekomunikační úřad, vagyis a CTU 5G-s frekvenciaaukciója, miután október 1-jén lezárult az eljárás jelentkezési szakasza. A hazánkhoz hasonlóan három inkumbens szereplőből álló cseh mobilpiacra szinte biztosan érkezik majd egy új szereplő, az érdeklődés mindenesetre rendkívül élénk, hiszen a hatóság a három, már piacon lévő operátor mellett további négy versenyzőt is nyilvántartásba vett.

Csehországban a piacbővítés kimondott célja, hogy a verseny élénkítésével letörje az uniós összehasonlításban a legmagasabbak közé tartozó cseh mobilhasználati díjakat. Az aukció hosszé éveket követően vízválasztónak tűnik a kelet-európai országban, ami szakpolitikai berkekben is komoly turbulenciákat keltett, de legalábbis az aukció kiírási feltételeivel kapcsolatos vita miatt távozott pozíciójából idén januárban a CTU korábbi elnöke, Jaromir Novak.

praha-narodni-02
a vodafone egyik prágai üzlete

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Az értékesítési eljárás kiírási feltételeinek bizonyos pontjait az inkumbensek is támadták, mivel a kiírási dokumentáció olyan, számukra kedvezőtlen előírásokat tartalmaz (pl. nemzeti roaming kötelezettség), mely egy új piaci belépő számára biztosít előnyöket. A három szereplő bírósági beadványát végül elutasították.

A csehországi árverésen lényegében ugyanazokat az úttörő 5G spektrumokat fogják licit alá bocsátani, melyeket a magyar szakhatóság, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavaly ősszel hirdetett meg, vagyis a 700 MHz-es és a 3,6 GHz-es sávok szabad blokkjaira lehet majd ajánlatokat tenni. A CTU nem hozta nyilvánosságra az aukcióra jelentkezők névsorát.

Noha az árak egyes statisztikák szerint még a csehországinál is magasabbak itthon, ráadásul gyakorlatilag ugyanazok a piaci szereplők vannak jelen mindkét országban, hazánkban a cseh szándékkal láthatóan éppen ellentétes nézetet képvisel az NMHH. A magyar hatóság ugyan kommunikációjában leszögezi, hogy a piacbővítésre lehetőséget kíván adni, valójában az előző (5G)-s aukció és az idén ősszel kezdődő, 2022. áprilisában felszabaduló 900 és 1800 MHz-es blokkokra kiírt eljárás során egyetlen olyan kifejezett pont (pl nemzeti roaming) sem szerepel a kiírási dokuementációkban, illetve annak tervezetében, melyek kedveznének egy új belépőnek, vagy bármilyen piacnyitásnak.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról