Szerző: Koi Tamás

2020. július 2. 10:53

Hivatalos: kiszervezte bázisállomásait a Telenor

A Telenor Magyarország szétválásával létrejött az első nagy hazai TowerCo, vagyis olyan infrastruktúra-tulajdonos és üzemeltető cég, mely mobil bázisállomások passzív, és jelen esetben aktív elemeinek tulajdonjogával rendelkezik úgy, hogy önmaga nem végez kiskereskedelmi mobilszolgáltatást.

Új üzleti modellel lépett piacra július elsején a Telenor Magyarország többségi tulajdonosa, a cseh PPF befektetői csoport. Ahogy azt lapunk múlt héten megírta, a cég kiszervezte lényegében az összes bázisállomását egy külön társaságba, a CETIN Hungary Zrt-be, melynek tulajdonosi szerkezete megegyezik a Telenoréval, vagyis a vállalat 75%-a a PPF-é és 25%-a a magyar állam tulajdonában lévő Antenna Hungáriáé. Az így létrejövő, első jelentős hazai toronytársaság, szakmai néven TowerCo a Telenor Magyarország mintegy 3900 bázisállomásának minden aktív és passzív eleme felett gyakorol kontrollt.

Česká Telekomunikační Infrastruktura Hungary

Az MTI-n keresztül a sajtónak eljuttatott közlemény szerint a CETIN Hungary üzleti tevékenységének fókusza a hálózattervezés, hálózatépítés és üzemeltetés, átviteltechnika, adatközpont, IT infrastruktúra és IT biztonsági szolgáltatások. 2015-ben a Telenor Magyarország többségi tulajdonosa, a PPF Telecom Group hasonló tranzakciót hajtott végre sikeresen Csehországban, hozzájárulva ezzel a szétválasztott vállalatok értékének növekedéséhez. Cseh testvérvállalatával együtt az újonnan létrejött három CETIN cég (a magyar mellett a bolgár és a szerb piacon is megjelent ez az üzleti modell) fogja képezni a PPF Csoport távközlési infrastruktúrájának gerincét a kelet-közép-európai régióban.

Az Ötvös Tamás vezérigazgató által irányított új vezetőség feladata a folyamatosan bővülő távközlési, informatikai és biztonsági infrastruktúra-hálózat üzemeltetése, fejlesztése és bővítése - közölték. Az aktív és passzív hálózati elemekre kiterjedő infrastruktúra és a mobilszolgáltatói tevékenység szétválasztása révén a CETIN Hungary maradéktalanul kiaknázhatja a kereskedelmi lehetőségeket és a nagykereskedelmi partnerkapcsolatokat a hálózati szolgáltatások területén - tették hozzá.

cell_sites

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Egyelőre ugyanakkor a CETIN vélhetően csak a Telenor Magyarország számára kínál majd szolgáltatásokat, később azonban ez változhat, kiegészülve új, jelentős piaci befolyással rendelkező partnerekkel. Csehországban a CETIN például a PPF tulajdonában lévő O2 mellett a helyi T-Mobile számára is nyújt infrastruktúra-szolgáltatásokat, jóllehet az üzleti modell ott annyiban különböző, hogy a cseh piacon mind a mobil- mind a vezetékes piacon kínál nagykereskedelmi szolgáltatást a CETIN.

A magyar piacon az előfizetők vélhetően vajmi keveset fognak érzékelni az új üzleti modell megjelenéséből, a hazai mobilcégek ugyanis régóta megosztják egymással passzív hálózati infrastruktúra-elemeiket. Ez többnyire abban nyilvánul meg, hogy a saját tulajdonú tornyok egy részénél a szolgáltatók kölcsönösségi elven hozzájárulnak ahhoz, hogy a versenytárs elhelyezzen bizonyos aktív elemeket, jellemzően antennákat az építményen.

Ám míg erre az együttműködésre meglehetősen laza versenyjogi és hírközlési szabályozási keretek érvényesek (vagyis egy szolgáltató lényegében kénye-kedve szerint dönthetett arról, melyik versenytárssal milyen tartalmú megállapodást köt), addig a mobilhálózati-infrastruktúra nagykereskedelmi modelljére szakértők várakozása szerint szigorúbb szabályok vonatkozhatnak majd a jövőben. Így elsősorban a vezetékes nagykereskedelmi piacszabályozáshoz hasonlóan kötelezhetik majd a vezeték nélküli infrastruktúra-tulajdonost, hogy azonos feltételekkel szolgáltasson minden potenciális partnernek - az ezt előíró szabályozói keretrendszer azonban jelenleg még kidolgozás alatt áll.

KÖNYVELÉSTECHNIKA

Egyes spekulációk szerint a mobilszolgáltatás és az infrastruktúra szétválasztása, külön cégbe szervezése valójában tisztán könyveléstechnikai manőver, mely a pénzügyi befektető érdekeit jobban szolgálja, mintha a két terület továbbra is egy cég égisze alatt működne. Mások szerint Magyarországon ez nyithatja meg az utat a PPF számára ahhoz, hogy vezetékes szolgáltatásokat is kínáljon a helyi távközlési érdekeltség, méghozzá a DIGI Magyarország Kft. segítségével, cserébe meghatározott mobilhálózati kapacitásért.

Utóbbi teóriát gyengíti, hogy a DIGI hazai működése során gyakorlatilag minden fejlesztés önerőből, kvázi zöldmezős modellben végzett el, a romániai tulajdonosi körrel rendelkező cég jellemzően nem gondolkodik nagykereskedelmi üzleti modellekben. Emellett kérdéses, hogy a cseh tulajdonos érdekeit mennyire szolgálja, hogy egy olyan cégnek ad bérbe infrastruktúrát, mely ezt arra használná, hogy a kulcspiacon leverje az árakat.

A cseh PPF mellett egy másik magyarországi szolgáltató, a Vodafone Magyarország tulajdonosa is egy, az egész cégcsoport infrastruktúrája felett rendelkező TowerCo létrehozásán dolgozik jelenleg - bennfentes forrásokból úgy tudjuk, hogy a brit székhelyű multi saját infrastruktúra-cége valamikor az ősz során állhat üzembe.

a címlapról