Szerző: Hlács Ferenc

2020. október 2. 12:30

Itt a Flutter 1.22-es stabil kiadása

A frissítés az Android 11-hez és az iOS 14-hez is széles körű támogatást hoz.

Már használatba vehető a Flutter legújabb, 1.22-es stabil verziója, a Google keresztplatformos fejlesztői keretrendszerének új kiadása a friss Android 11 és iOS 14 rendszerekre is kiterjedt támogatás érkezik. A negyedéves frissítés szokás szerint az éles projekteknél is bevethető, stabil újításokat hoz.

A fókuszt a frissítés a mobilos rendszerekre helyezi: az iOS 14-hez megérkezik az Xcode 12, továbbá az új ikonok támogatása is, valamint előzetes jelleggel az App Clips funkció felé is nyit a platform. A vállalat az Apple rendszerén egy sor betűtípus-renderelési bugot is javított. A Google minden fejlesztőnek azt javasolja, hogy iOS 14-re szánt, flutteres appjain a build folyamatokat az 1.22-es kiadással ismét végezze el, majd az új verziót tegye közzé az App Store-ban, a lehető legjobb felhasználói élmény végett.

flutterilll

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ami az Android 11-et illeti, a Google saját mobilos platformján a keretrendszer már új típusú kijelzőkivágásokat is támogat, így a legkülönbözőbb notch-csal vagy képernyőbe ütött kameranyílással szerelt oksotelefonokon is teljes értékűen bevethető, nem kell attól tartani, hogy bizonyos tartalmakat kitakarnának a telefon útban lévő szelfikamerái és egyéb szenzorai. A Google emellett a frissítésben a szoftveres billentyűzet megjelenítési animációján is finomít.

A vállalat eközben a Material dizájnnyelv irányelveivel is igyekszik tartani a lépést, egy sor új, UI gomb, illetve a hozzájuk tartozó témák támogatásával. A frissítéssel a Google Maps és WebView pluginok is beértek, azok a keresőóriás szerint már éles bevetésre készek. Szintén említésre méltó, bár egyelőre preview címkés újdonság, hogy az új verzió már akkor is lehetővé teszi a sima, szaggatásmentes görgetést az alkalmazásokban, ha a beviteli és a kijelzőfrekvenciák eltérnek. A Flutterhez továbbá már egy új, egységes, parancssoros Dart fejlesztői eszköz is érkezik, a nyelv 2.10-es verziójával párhuzamosan.

A negyedéves - illetve az előző verziót most szinte pont két hónappal követő - Flutter 1.22 frissítés persze sok más újdonságot is tartogat, azok teljes listájáért érdemes felkeresni a Google kapcsolódó blogposztját.

a címlapról