Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 14. 14:31

Megkerülhetetlen lesz az SAP és a DT a páneurópai kontaktkövetésben

Itt az ideje, hogy végre kommunikálni tudjanak egymással a különböző európai nemzetek által közzétett kontaktkövető applikációk - véli az Európai Bizottság. Az adatcsere-platform alapjait két német technológiai óriás, az SAP és a Deutsche Telekom biztosíthatja majd.

Számos uniós tagországban megkezdődtek az első tesztek azzal az univerzális adatcsere-platformmal, melynek célja, hogy a nemzetközösség egyes tagállamai által kiadott mobiltelefonos COVID-19 kontaktkövető alkalmazások képesek legyenek betölteni a szerepüket az országhatárokon túl is. Mindez az egyik kulcsa lehet annak, hogy a koronavírus terjedését hatékonyan visszaszorítsák a turisztikai és üzleti célú utazások során is, jóllehet az applikációk egyelőre továbbra is messze vannak attól, hogy a kritikus tömeget elérjék.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére indult tesztekben részt vesz többek közt Csehország, Dánia, Németország, Írország, Olaszország és Lettország - a tagállamok nemzeti egészségügyi szerve által kiadott applikációkban közös pont, hogy mindegyikük a Google és az Apple közös fejlesztésű, BLE (Bluetooth Low Energy) kommunikációra épülő, decentralizált kontaktkövető megoldásra épül. Ezekben az országokban kísérleti jelleggel elindult a szerverek közti adatcsere, melyet két nagy német iparági óriás, az SAP és a Deutsche Telekom által létrehozott adatcsere-központ biztosít.

hottges_coronawarn
TIMOTHEUS HÖTTGES, A DEUTSCHE TELEKOM VEZÉRIGAZGATÓJA A CORONA-WARN ALKALMAZÁS BEMUTATÓJÁN (FOTÓ: REUTERS)

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A két multi ott bábáskodott a német kontaktkövető-app, a Robert Koch-Institut által jegyzett Corona-Warn app születésénél is, melyet rekord idő, mindössze néhány hét alatt hoztak tető alá rekord magas, 20 millió eurós büdzséből. A koronavírus kontaktkövető appok ugyanakkor ténylegesen csak akkor alkotnak működőképes védelmet, ha a többség telepíti azokat a telefonjára, ám ez még Németországban sem triviális, ahol a telepítések száma nem éri el a tízmilliót, vagyis az ország lakosságának 85-90%-a egyáltalán nem használja az appot.

Az applikációknak ugyanakkor hosszú távon, a nemzetközi turizmus újraindulásával és az üzleti utazások során még fontos szerepük lehet így is, Thierry Breton illetékes uniós biztos szerint a szabad utazás és a személyes nemzetközi kapcsolattartás az Európai Unió egyik alapesszenciája, melyet ezekben az időkben jól szolgálhatnak az összekötött kontaktkövető appok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról