Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 2. 11:44

Már app sem kell a COVID-19 kontaktkövetéshez

Továbbra is az egyik leghatásosabb kontaktkövető megoldások közt tartják számon technológiai ipar prominens szereplői és egészségügyi szervezetek az okostelefonokra telepített applikációkat, melyekkel ugyanakkor éppen az az egyik legfőbb probléma, hogy nem telepítik tömegek őket, ezzel lényegesen rontva a működés hatásfokát. Az Apple és a Google most erre próbál új megoldást nyújtani.

Új megoldással igyekszik teret adni az okostelefonokra épülő kontaktkövető, vagy a privát szféra védelmét jobban tiszteletbe tartó "kitettség értesítő rendszer" terjedésének az Apple és a Google, mely idén tavasszal fogott össze annak érdekében, hogy a nemzeti egészségügyi szervezetek részére egységes digitális platformot kínáljon a koronavírus elleni küzdelemben. A kontaktkövető applikációk terjedésének és hatékonyságának ugyanakkor gátat szab, hogy a fejlesztői támogatás dacára egyelőre túl kevés ország vagy (tag)állam készített ilyen mobiltelefonos szoftvert, illetve ha készített is, a telepített bázis mérete túl kicsi ahhoz, hogy a járvány terjedését érdemben befolyásolja.

Az Apple és a Google API-jának továbbfejlesztett verziójával mindkét fenti problémára megoldást próbál találni a koronavírussal kart karba öltve küzdő két rivális. Az "Exposure Notification Express" névre keresztelt rendszerben a hatóságoknak, egészségügyi szervezeteknek nem kell többé saját applikációval bajlódniuk, elég egy, a rendszer működésének alapvető paramétereit meghatározó konfigurációs fájlt átadniuk a Google és az Apple számára, a két cég ezt követően automatikusan értesíti az adott térségben tartózkodó okostelefon-tulajokat, hogy ha kívánják, igénybe tudják venni az illetékes egészségügyi szerv értesítő rendszerét.

exposure_notification_express

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Apple iPhone-jai esetében ehhez ráadásul semmilyen applikációt nem kell telepíteniük, feltétel ugyanakkor, hogy frissítsék mobiljukat az iOS operációs rendszer napokban megjelent, 13.7 -es verziójára. Androidos készülékek esetében a kontaktkövető platform elérhetőségéről szintén az operációs rendszer küld figyelmeztetést, a részvételhez azonban a felhasználóknak telepíteniük kell egy a Google által jegyzett appot a Play Áruházból.

A két cég kiemeli, hogy az Exposure Notification Express az eddig megjelent kontaktkövető appokkal párhuzamosan, nem azok helyett működik, alapvetően ugyanazzal a technológiával, vagyis a készülék Bluetooth rádióját használva, anonimizált, decentralizált adatgyűjtéssel és feldolgozással. Az új módszer egyelőre kizárólag az Egyesült Államokban élők számára érhető el, három államban, illetve a fővárosban. Az Apple és a Google májusban megjelent API-jára eddig mindössze hat amerikai állam és globálisan mintegy kéttucat - jórészt európai - ország épített saját kontaktkövető alkalmazást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról