Szerző: Koi Tamás

2020. június 17. 14:02

Erősen nyitott Németországban a kontaktkövető platform

Rendkívül jó fogadtatásra lelt Németországban a Google és az Apple közösen fejlesztett platformjára épülő koronavírus-kontaktkövető alkalmazás.

Rendkívül kedvező a fogadtatása Németországban annak a mobilos applikációnak, mely a koronavírus-terjedését hivatott visszaszorítani anonim kontaktkövetés módszerével. A legnagyobb EU-s gazdaság áprilisban döntött arról, hogy centralizált megoldás helyett a Google és az Apple közösen fejlesztett technológiájára építi saját applikációját, melynek fejlesztésében két német technológiai óriás, az SAP és a Deutsche Telekom is részt vett. Többek közt ennek is köszönhető, hogy a Corona-Warn nevű appot a megjelenést követő 24 órában hat és félmilliószor töltötték le.

Németország ezzel csatlakozott több olyan uniós országhoz - egyebek mellett Lengyelországhoz, Olaszországhoz és Lettországhoz -, melyek az Apple és a Google kontaktkövető platformjára építették a COVID-19 fertőzés visszaszorítására használt mobilalkalmazást. Bár a két amerikai multi megoldását a fejlesztés kezdetekor számos támadás érte, melyek elsősorban a privát szféra nem megfelelő védelmét kifogásolták, végül áprilisban Németország is kifarolt a centralizált modell mögül. A kontaktkövető alkalmazás fejlesztése ezt követően rendkívül gyorsan, mindössze hat hét alatt lezajlott.

hottges_coronawarn
timotheus höttges, a deutsche telekom vezérigazgatója a corona-warn alkalmazás bemutatóján (fotó: reuters)

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Ahhoz azonban, hogy a kontaktkövető app ténylegesen elérje a célját, még Németországban is jelentősen nagyobb aktív felhasználói bázist kell gyűjtenie, hívják fel a figyelmet szakemberek. Egy felmérés szerint Németországban a lakosság 42%-a telepítene egy ilyen appot, míg 46% nem, 8%-nak pedig nincs okostelefonja, így a technológia használata nem elérhető számára. A fejlesztők ugyanakkor láthatóan bíznak a platformban, legalábbis erre utal az applikáció elkészítésének tetemes, 20 millió eurós büdzséje.

A koronavírus kontaktkövető appok fejlesztése nem csak a szakértők szerint elkerülhetetlen második hullámra való felkészülés része, egy ilyen alkalmazás a napokban, hetekben újrainduló európai turistaszezon során is kulcsszerephez juthat. Az uniós vezetés már lépéseket tett annak érdekében, hogy a tagországok által fejlesztett, azonos platformon lévő appok bizonyos keretek közt képesek legyenek együttműködni, ezzel gátat vetve a vírus nemzetközi terjedésének.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról