:

Szerző: Koi Tamás

2020. május 20. 12:18

Hervasztó a magyar Covid-19 kontaktkövető app helyzete

Egy héttel a megjelenése után alig több mint 15 ezer magyar okostelefon-felhasználó készülékére került fel a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség neve által fémjelzett VírusRadar nevű Covid-19 kontaktkövető applikáció.

Nem indul simán a hivatalos magyar Covid-19 kontaktkövető alkalmazás karrierje - a Google Play Áruházba éppen egy hete bekerült VírusRadar applikációt mindeddig alig 15 ezren töltötték le, ami töredéke a hazai okostelefon-felhasználói bázisnak. Pedig az app akkor működhetne hatékonyan, azaz segíthetné eredményesen a kontaktkutatást, ha azt minél többen, minél szélesebb körben használnák. A programot ráadásul még az Apple App Store-jának adminisztrátorai sem hagyták jóvá, hiába áll mögötte magyar kormányzati intézmény.

VírusRadar az összes hasonló megoldással egyezően nem a mobiltelefonok helyadatait használja a kontaktok beazonosítására, hanem más készülékekbe épített Bluetooth rádiók egyedileg kisugárzott azonosítóját jegyzi meg abban az esetben, ha a másik okostelefon kellően hosszú ideig (ez 20 perc) legalább kétméteres távolságon belülre került. Az azonosítókat két hétig tárolja el a rendszer - ha ez idő alatt bármelyik, a VírusRadart használó kontakt az applikáción keresztül jelzi, hogy koronavírussal diagnosztizálták, a kontaktkutatók mindenkit értesítenek, aki kapcsolatba kerülhetett a fertőzött személlyel.

virusradar
A vírusradar felülete

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A többszörösen is önkéntes alapon működő mobilapplikációt egy észak-macedón szoftvercég, a NextSense fejlesztette és bocsátotta ingyenesen a magyar partner rendelkezésére, ám az anyaországban láthatóan lényegesen jobban halad az applikáció terjesztése. A nagyjából kétmilliós lélekszámú Észak-Macedóniában április közepe óta elérhető, ott Stopkorona! néven futó appot a Play Áruházból eddig több mint ötvenezren töltötték le, emellett az App Store választékában is megtalálható a szoftver.

Az applikáció hazai terjedését előmozdíthatná, ha a kormányzat kommunikációs erőforrásokat biztosítana a projekt számára, melyben felhívnák az állampolgárok figyelmét a platform előnyeire, egyben igyekeznének eloszlatni az azzal kapcsolatos tévhiteket, feltételezéseket, hogy az applikáción keresztül bármilyen állami szerv jogosulatlan adatgyűjtést végezne. Ám mindeddig nem hangzott el sem az Operatív Törzs tájékoztatóin, sem a kormányszóvivői tájékoztatókon, hogy létezik olyan, a magyar kormányzat által felkarolt okostelefonos applikáció, mely segíthet az új koronavírus járvány visszaszorításában.

Az applikáció népszerűsítésébe emellett számos magáncég is beszállhatna, így elsősorban a hazai mobilszolgáltatók, melyek az összes (becslések szerint mintegy hatmillió) magyarországi okostelefon-felhasználót elérik. A HWSW bennfentes forrásból úgy tudja, hogy a három nagy operátor közül eddig csak az egyikkel tudtak leülni a fejlesztők érdemben egyeztetni, a többi piaci szereplő semmilyen érdeklődést nem mutat a projekt iránt.

Nem teszi könnyűvé a VírusRadar app helyzetét az sem, hogy az Apple feltűnően hosszú ideje nem hajlandó jóváhagyni a magyar kontaktkövető appot, így az iOS-t futtató eszközökkel rendelkező felhasználók egyáltalán nem tudják használni a platformot. Az Apple korlátozásai miatt a VírusRadar egyébként is csak akkor tudna működni, ha folyamatosan fut, ehhez a fejlesztők tanácsa alapján ki kell kapcsolni az automatikus képernyőzárat és lefelé fordított kijelzővel kell elhelyezni a telefont a tulajdonos közvetlen közelében.

Ez utóbbi problémával egyébként nem csak a VírusRadar, hanem az összes, eddig megjelent kontaktkövető app küzd, és ez egészen addig így lesz, amíg el nem készül az Apple és a Google közös kontaktkövető platformja, mely a fenti korlátozást azokon az iOS-eszközökön kiküszöböli, melyeken elvégzik az ehhez szükséges szoftverfrissítést.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 12:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.