Szerző: Hlács Ferenc

2020. június 22. 09:53

Mindenkit a Flash Player törlésére kér az Adobe

Év végén kaszálja el a lejátszót a cég, ezután a szoftver nem kap több frissítést - és nem is lesz használható.

Közeleg az Adobe Flash Player végső búcsúja, az egykor népszerű médialejátszó idén év végével veszíti el teljesen támogatását, ezt követően pedig nem csak a biztonsági és funkciófrissítésektől köszön el, de telepített verziói sem lesznek már használhatók.

A lépésre már jó ideje számítani lehetett, a Flash Player EOL (End-Of-Life) dátumát az Adobe már 2017-ben bejelentette, és a böngészőgyártók is elkezdték azt kigyomlálni termékeikből. A támogatás kivezetését a Safariból az Apple idén januárban jelentette be, tavaly októberben pedig a Flash tartalmakat a Google keresési eredményei közül is elkezdte kiszűrni.

Az Adobe Flash Player egész pontosan 2020. december 31-ével köszön el, addigra pedig az Adobe igyekszik elérni, hogy a lehető legtöbben töröljék a szoftvert számítógépükről. Erre a cég felugró üzenetben kéri majd a megmaradt felhasználói bázist. A fenti dátumot követően a cég weboldaláról is minden, a Flash Playerre mutató letöltési linket eltávolít majd, meggátolva a támogatását vesztett eszköz telepítését.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A lejátszó eltávolítása azért fontos, mert frissítések híján az abban felfedezett sérülékenységek sem lesznek orvosolhatók, a szoftver használata így komoly biztonsági kockázatot jelent majd. Az Adobe mindenesetre nem bízza a véletlenre a dolgot, a cég ígérete szerint a búcsúzó termékben minden Flash-alapú tartalom lejátszását blokkolja majd a fenti EOL határidőt követően - ezt az utolsó védelmi vonalat jó eséllyel egy a következő szűk fél év során kiadott búcsúfrissítésben juttatja majd el a felhasználókhoz.

Bár egykor rendkívül népszerű volt, mára a Flash szinte teljesen kikopott az online felületekről, a W3Techs egy a ZDNet által idézett kutatása szerint a weboldalak alig 2,6 százalékán található Flash kód - és ez az érték is folyamatosan csökken.

a címlapról