Szerző: Hlács Ferenc

2020. január 24. 12:07

Rövidesen a Safari is véget vet a Flash támogatásának

Az Apple böngészőjének Technolgy Preview kiadásából már eltűnt a korosodó webes technológia.

Az Apple is aláírta a Flash halálos ítéletét: a Safari legújabb, 99-es főverziójának Technology Preview kiadásához tartozó dokumentációban a vállalat egyértelművé teszi, a böngésző nem támogatja tovább az elavult webes technológiát.

A váltás nem fog sokakat megrázni hiszen a cég alapértelmezetten már jó ideje kikapcsolta böngészőjében az Adobe Flash-t, illetve ahogy a 9To5Mac is rámutat a cupertinói óriás már 2010 óta nem telepíti alapértelmezetten a Flash-t a macOS rendszerekre. A felhasználóknak ugyanakkor igény szerint továbbra is lehetőségük volt telepíteni, illetve aktiválni azt a Safariban. Ezt már nem sokáig tehetik meg, a közeljövőben rajtoló új Safari verzióból a támogatást a cég teljesen kigyomlálja.

safarill

Új lépcsőfokra lépnek az eszközeink, itt a Harmony OS (x)

A Huawei univerzális platformja nem csak a mobilok sajátja lesz.

Új lépcsőfokra lépnek az eszközeink, itt a Harmony OS (x) A Huawei univerzális platformja nem csak a mobilok sajátja lesz.

Ez igazodik az Adobe terveihez is, a vállalat még 2017 nyarán jelentette be, hogy 2020-ban végleg nyugdíjazza a technológiát - lépés pedig a cég minden partnerének platformját érinti, beleértve az Apple-t a Facebookot, a Google-t, a Microsoftot és a Mozillát is. A vállalat ezzel az olyan nyílt szabványoknak engedi át a helyet mint a HTML5, a WebGL vagy a WebAssembly, amelyek az elmúlt években sikeresen nyújtottak alternatívát az elavult szabványnak, illetve amelyeket a legtöbb böngésző már alapértelmezetten támogat.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az egyelőre lényegében béta verzióként kezelt Safari Technology Preview 99-ből mikor lesz pontosan stabil kiadás, ugyanakkor arra vélhetően nem kell már sokat várni. A Flash-nek ezzel lassan az utolsó nyomai is eltűnnek a webről, legutóbb tavaly októberben, a Google tessékelte ki keresési eredményei közül a Flash tartalmakat.

Ha szeretnél te is pontos képet kapni a ma divatosnak számító alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj max 5 percet kérdőívünk kérdéseinek megválaszolására! A felmérést anonim, részletes eredmények publikálva lesznek!

a címlapról

Hirdetés

Gyere el az online DevSecOps meetupra!

2021. június 13. 18:52

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.