Szerző: Hlács Ferenc

2020. május 4. 10:00

Codespaces néven megy tovább a Visual Studio Online

A Microsoft az átnevezéssel párhuzamosan a szolgáltatás árait is csökkenti.

Új néven fut tovább a Visual Studio Online, a Microsoft online fejlesztői környezete rövidesen a Visual Studio Codespaces brand alá költözik. Az átnevezéssel a cég igyekszik kiemelni, hogy nem egy egyszerű böngészős kódszerkesztőről van szó, hanem egy akár a hosszú távú projektek kezelésére is alkalmas online környezetről. Az új, Codespaces elnevezés várhatóan a következő hetekben bukkan majd fel a Microsoft online felületein.

A Microsoft szerint egyébként az eddigi visszajelzések kifejezetten pozitívak voltak a Visual Studio Online novemberben debütált nyilvános bétája kapcsán, a vállalat tapasztalatai szerint a fejlesztőknél számottevően lerövidült az új projektekbe való bekapcsolódáshoz szükséges idő, a felhős fejlesztői környezet teljesítménye ráadásul több esetben felülmúlja a helyi környezetekét. A cég szerint a béta felhasználói ugyancsak pozitívan fogadták a Live Share-en keresztüli egyszerű kollaborációt, legyen szó akár közös kódszerkesztésről, vagy debugging feladatokról.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A névváltással párhuzamosan a vállalat az árazásból is farag: a hagyományos, 4 processzormagot és 8 gigabájt RAM-ot tartalmazó, "Standard" Linux instance-oknál a jelenleg 0,45 dolláros óradíj jövő héttől 0,17 dollárra csökken, a prémium, 8 maggal és 16 gigabájt RAM-mal operáló környezetek esetében pedig a 0,87 dolláros óránkénti díjat 0,34 dollárra faragja le a cég.

Mindezek mellett a redmondi óriás egy új környezettípust is bevezet: a "Basic" variáns kifejezetten az alacsony teljesítményigényű projekteket célozza, a Standard csomagnál is lényegesen olcsóbban: jelenleg óránként 0,24, jövő héttől pedig 0,08 dollárért lesz igénybe vehető. Ezért a fejlesztők két processzormagot, 4 gigabájt RAM-ot és 64 gigabájt SSD tárterületet kapnak. A különböző instance-típusok között ráadásul menet közben is lehetőség van váltani, így elég akkor fizetni a nagyobb teljesítményért, ha arra valóban szükség van. A fejlesztők emellett saját vasukat is betehetik a Visual Studio Codespaces mögé, majd ahhoz VS Code-ból vagy böngészőből is csatlakozhatnak - külön díj nélkül.

a címlapról