:

Szerző: Koi Tamás

2020. április 15. 10:47

Nem mindenki szerint kéne a kontaktkövetést az Apple-re és a Google-re bízni

Máris megjelentek az első kritikus hangok a Google és az Apple közös fejlesztésében készülő COVID-19 nyomkövető app kapcsán.

Bár a kezdeményezés alapvetően dicséretes, hiba lenne, ha Európa belemenne abba, hogy a koronavírus-világjárvány visszaszorítására létrehozott mobilplatformot amerikai multik fejlesszék ki és biztosítsák annak használatát az európai mobilozók számára is - véli egy e-health appokra specializálódott német startup-inkubátor.

A német fejlesztőcégek üzenete egyértelműen az Apple és a Google múlt héten bejelentett közös projektje ellen szól, mellyel a két amerikai cég a mobiltelefonos kontaktkövetést igyekszik egyszerűbbé tenni. A két nagy iparági szereplő összefogásával - teoretikusan - könnyebben elérhető lenne az okostelefon-használók mintegy 99%-a, ami a kontaktkövető appok, illetve platformok jellegéből adódóan létfontosságú, hiszen minél többen használják a platformot, annál könnyebben célt érnek vele a fejlesztők.

covid19_apps

A két cég már a bejelentéskor igyekezett hangsúlyozni, hogy miután a felhasználók követéséről van szó, a privát szféra és a személyes adatok védelme, illetve az átláthatóság kiemelt szempont a platform fejlesztésekor - a folyamatról a cégek részletes tájékoztatást ígérnek. Az adatok megosztása természetesen önkéntes alapon történik, a felhasználó beleegyezésével. A két vállalat a felhasznált Bluetooth és titkosítási technológiákkal kapcsolatos műszaki dokumentáció első vázlatát is közzétette.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Egyes európai fejlesztőcsoportok ugyanakkor nem hisznek benne, hogy a kontaktkövető appok által kezelt személyes adatok jó kezekben lesznek a Google-nél és az Apple-nél, jóllehet a két cég hétfőn nyomatékosította, hogy semmilyen adatot nem tárol majd saját szerverein, csupán adatközvetítő szerepet játszanak majd, a rendszerhez pedig - bizonyos keretek közt - a kormányzatok is hozzáférést kapnak majd.

A témában éppen múlt héten adott ki állásfoglalást az Európai Adatvédelmi Biztos, melynek hivatala szerint az Európai Unióban egyetlen, belső fejlesztésű platformra kell építeni a kontaktkövetést ahelyett, hogy minden ország saját megoldás(oka)t fejleszt erre a célra, ugyanis csak ez garantálja a személyes adatok védelmét, valamint azt, hogy a kontaktkövető platformot a lehető legszélesebb körben használni kezdik az okostelefon-tulajok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.